ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται η συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας στην Αρκτική - Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ

Ενισχύεται η συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας στην Αρκτική - Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Ανάπτυξης Αλεξέι Τσεκούνκοφ ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Αναμόρφωσης της Κίνα Ζενγκ Σαν Τζιε στις 16 Μαΐου 2024. (φωτογραφία αρχείου)

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Με την έναρξη μιας νέας πτήσης μεταφοράς εμπορευμάτων στις αρχές Ιουλίου, που θα διασυνδέει την κινεζική πόλη Γκουϊγιάνγκ με τη Μόσχα, ο αριθμός των διεθνών πτήσεων μεταφοράς εμπορευμάτων που έχουν συνδεθεί με την επαρχία Γκουεϊτζόου αυξήθηκε στις τέσσερις.

Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την εξυπηρέτηση των εμπορικών πτήσεων μέσω των δικτύων αερομεταφοράς εμπορευμάτων προς διεθνείς προορισμούς.

Η Γκουεϊτζόου είναι γνωστή για την διαμόρφωση των ορεινών εδαφών της, που αποτελούν πραγματική πρόκληση για τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης ενός δικτύου αερομεταφοράς εμπορευμάτων.

Η οικονομική ζώνη αερομεταφοράς εμπορευμάτων Guizhou Shuanglong Airport Economic Zone, που έχει ως πυρήνα το διεθνές αεροδρόμιο Guiyang Longdongbao International Airport, ιδρύθηκε το 2014.

Πέρα από τη νέα διεθνή εμπορική πτήση, η αναφερόμενη οικονομική αεροπορική ζώνη διαχειρίζεται τις άλλες τρεις εμπορικές πτήσεις που διασυνδέουν εμπορικά την Γκουϊγιάνγκ με την Καλκούτα και το Νέο Δελχί στην Ινδία, όπως επίσης και με το Καράτσι στο Πακιστάν.

Ανησυχία των ΗΠΑ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε χθες Δευτέρα εναντίον της ενίσχυσης της συνεργασίας της Ρωσίας και της Κίνας στην Αρκτική, καθώς η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε πεδίο ανταγωνισμών, τόσο ως προς τις θαλάσσιες οδούς, όσο και ως προς τους φυσικούς πόρους.

«Διαπιστώνουμε αυξανόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία στην Αρκτική σε εμπορικό επίπεδο, με την Κίνα να είναι από τους βασικούς πιστωτές της ρωσικής εξερεύνησης για ενεργειακούς πόρους» εκεί, δήλωσε στον Τύπο η Κάθλιν Χιξ, αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.

Η στρατιωτική συνεργασία αναπτύσσεται επίσης, καθώς «η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν κοινά γυμνάσια στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας», συνέχισε, παρουσιάζοντας τη στρατηγική του Πενταγώνου για την Αρκτική.

«Όλες αυτές οι προκλήσεις εντείνονται διότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε ταχεία αύξηση των θερμοκρασιών και τη μείωση της κάλυψης από πάγο, κάτι που διευκολύνει όλη αυτή τη δραστηριότητα», συνέχισε.

Για τις ΗΠΑ, η Αρκτική είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας, μεταξύ άλλων εξαιτίας του ότι βρίσκονται εκεί «σημαντικές αμερικανικές αμυντικές υποδομές».

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική, ανοίγοντας ξανά και εκσυγχρονίζοντας βάσεις και αεροδρόμια που είχαν εγκαταλειφθεί από τα τέλη της σοβιετικής εποχής, ενώ η Κίνα διαθέτει κεφάλαια για την εξερεύνηση και την έρευνα.

Η ταχεία τήξη των πολικών πάγων τονώνει την οικονομική δραστηριότητα σε αυτή την αφιλόξενη περιοχή, με διάφορα μέρη να επιδιώκουν να εντοπίσουν και να αξιοποιήσουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου, αερίου και ορυκτών, καθώς και να αξιοποιήσουν τις νέες θαλάσσιες οδούς.

«Η Αρκτική ενδέχεται να ζήσει το πρώτο της καλοκαίρι πρακτικά χωρίς πάγο ως το 2030» και αυτό «θα αυξήσει τη βιωσιμότητα θαλάσσιων οδών» και την «πρόσβαση σε υποθαλάσσιους πόρους», εξήγησε το Πεντάγωνο.

Η Κίνα ειδικά θα επιθυμούσε να δημιουργήσει νέο, «πολικό δρόμο του μεταξιού», κι η εντεινόμενη ευθυγράμμιση και συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας στην περιοχή είναι «πηγή ανησυχίας» για την Ουάσιγκτον.

Εντός του μήνα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Φινλανδία θα δημιουργήσουν κοινοπραξία για τη ναυπήγηση παγοθραυστικών, ώστε να αντιμετωπίσουν το πλεονέκτημα ιδίως της Ρωσίας στο πεδίο αυτό αλλά και για να στείλουν «μήνυμα» στη Μόσχα και το Πεκίνο, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των τριών κρατών μελών του NATO.