ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Τα δυνατά σημεία και η «αχίλλειος πτέρνα» της Κάμαλα Χάρις - Η στρατηγική του Τραμπ

Τα δυνατά σημεία και η «αχίλλειος πτέρνα» της Κάμαλα Χάρις - Η στρατηγική του Τραμπ

H Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Carlos Osorio

Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται ότι θα είναι η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου καθώς έχει εξασφαλίσει μαθηματικά τους εκλέκτορες που χρειάζεται για να λάβει το χρίσμα  των Δημοκρατικών και το μόνο που απομένει είναι να επισημοποιηθεί στο συνέδριο του Αυγούστου που θα γίνει στο Σικάγο.

Ωστόσο, κάποιοι λένε ότι αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, καθώς η μεγάλη πρόκληση θα είναι φυσικά να νικήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο. Ειδικά από τη στιγμή που η διαφαινόμενη υποψηφιότητα της από τη μία ενισχύει τους Δημοκρατικούς και από την άλλη φέρνει στο προσκήνιο αδυναμίες που δεν αποτελούσαν πηγή ανησυχίας όταν υποψήφιος ήταν ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει το BBC, η Χάρις είναι ελαφρά πίσω από τον Τραμπ, αλλά οι αριθμοί μπορεί να αλλάξουν όταν αναδειχθούν επίσημα και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία.

Η στήριξη στη Χάρις είναι μεγάλη ακόμη και από υψηλόβαθμα στελέχη όπως η Νάνσι Πελόζι, που παραμένει ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στο δημοκρατικό στρατόπεδο.

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες

Η πρόκληση και η ευκαιρία για την Χάρις θα είναι να εκμεταλλευτεί την απέχθεια προς τον Τραμπ, να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους σε πολιτείες κλειδιά και να καταφέρει να ενεργοποιήσει τη δημοκρατική βάση η οποία τους τελευταίες εβδομάδες είχε περιπέσει σε απογοήτευση.

Ωστόσο ο ενθουσιασμός επιστρέφει καθώς τα ταμεία του κόμματος γεμίζουν με την Χάρις να έχει καταφέρει σε ένα 24ωρο να συγκεντρώσει πάνω από 80 εκατ. δολλάρια σε δωρεές μέσα σε ένα 24ωρο από την ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι αποχωρεί από την κούρσα την μεγαλύτερη για οποιοδήποτε υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. Το ποσό αυτό μαζί με τα 100 εκατ. δολλάρια που της έδωσε κληρονομιά ο Μπάιντεν την δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα.

Αν είναι τελικά υποψήφια, θα ακυρώσει ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα των Ρεπουμλικανών εναντίον του Μπάιντεν: την ηλικία του.

Επί μήνες, η εκστρατεία του Τραμπ «χτυπούσε» τον Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς τον ότι βρίσκεται σε αδυναμία και σύγχυση, χαρακτηρισμοί που ενισχύθηκαν για πολλούς Αμερικανούς μετά την αποτυχημένη εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Η αντιπρόεδρος, στην ηλικία των 59 ετών, θα είναι πιο ενεργητική στην προεκλογική εκστρατεία. Θα μπορούσε επίσης να στρέψει την ηλικία του 78χρονου Τραμπ εναντίον του, καθώς θα γινόταν ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει εκλεγεί ποτέ πρόεδρος.

Επίσης η Χάρις μπορεί επίσης να είναι σε θέση να κερδίσει την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απομακρύνονταν από τον κ. Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες. Εάν μπορέσει να το συνδυάσει αυτό με μεγαλύτερη υποστήριξη από άλλες μειονότητες και νεότερους ψηφοφόρους - τον συνασπισμό νίκης του Μπαράκ Ομπάμα από το 2008 και το 2012 - θα μπορούσε να τη βοηθήσει να κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις φετινές εκλογές.

Το υπόβαθρό της ως εισαγγελέας θα μπορούσε επίσης να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της για τη σκληρή στάση της απέναντι στο έγκλημα. Αν και το βιογραφικό της στην επιβολή του νόμου αποτέλεσε βαρίδι όταν έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2019 - και οδήγησε σε χλευαστικές επιθέσεις «η Καμάλα είναι αστυνομικός» από την Αριστερά - θα μπορούσε να τη βοηθήσει σε μια εκστρατεία εναντίον του Τραμπ.

Η αντιπρόεδρος ήταν επίσης η υπεύθυνη της κυβέρνησης για το θέμα των αμβλώσεων, το οποίο έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο ισχυρά θέματα για την κινητοποίηση της βάσης των Δημοκρατικών στις πρόσφατες εκλογές. Αντίθετα, ο κ. Μπάιντεν, μερικές φορές υπήρξε απρόθυμος υποστηρικτής του θέματος, με εμπόδιο το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει κάποια όρια στη διαδικασία.

«Νομίζω ότι θυμίζει στις γυναίκες των προαστίων σε όλη τη χώρα, ιδίως σε αυτές τις πολιτείες που δίνουν μάχη, τι διακυβεύεται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης Στιβ Ίσραελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας για το Κογκρέσο, στην εκπομπή Americast podcast του BBC.

Τα τρωτά σημεία της Χάρις

Παρά τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητάς της υπήρχαν λόγοι για τους οποίους ορισμένοι Δημοκρατικοί ήταν αρχικά απρόθυμοι να πιέσουν τον Μπάιντεν να αποχωρήσει, δεδομένου ότι ο υποψήφιος σύντροφος του θα ήταν ο ξεκάθαρος διάδοχος.

Παρά το γεγονός ότι δημιούργησε ενθουσιασμό στους Δημοκρατικούς για το θέμα των αμβλώσεων, το ιστορικό της Χάρις ως αντιπροέδρου προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Στις αρχές της διακυβέρνησης, της ανατέθηκε να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Μια σειρά από παραλήψεις και λανθασμένες δηλώσεις -συμπεριλαμβανομένης μιας αδέξιας συνέντευξης τον Ιούνιο του 2021 με τον παρουσιαστή του NBC News Λέστερ Χολτ - έβλαψαν το κύρος της και έδωσαν πυρά στο αντίπαλο στρατόπεδο.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τους Δημοκρατικούς σε αυτές τις περιοχές μάχης», δήλωσε ο κ. Ισραήλ. «Αυτό είναι ένα πολύ έντονο θέμα για τους ψηφοφόρους που ζουν σε αυτά τα προάστια, δίκαια ή άδικα. Πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό μας σύστημα δεν διοικείται αρκετά έντονα».

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ θα προσπαθήσει επίσης να στρέψει εναντίον της το εισαγγελικό παρελθόν της αντιπροέδρου - τόσο με την προβολή του ιστορικού του πρώην προέδρου για τη θέσπιση μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης όσο και με την επίθεση στις προηγούμενες εισαγγελικές και αναστολικές αποφάσεις της.

Ένα άλλο ευάλωτο σημείο της Χάρις είναι το βεβαρημένο ιστορικό της ως υποψήφια. Στην υποψηφιότητά της για τη Γερουσία το 2016, αντιμετώπισε μόνο συμβολική αντιπολίτευση από τους Ρεπουμπλικάνους στην βαθιά δημοκρατική Καλιφόρνια.
Η μοναδική προσωπική της υποψηφιότητα για εθνικό αξίωμα - μια υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 - κατέληξε σε ερείπια.

Πρώτες εντυπώσεις

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Χάρις είναι ότι, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, δεν είναι η απερχόμενη. Ενώ μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από τον Μπάιντεν δεν έχει επίσης την πολυτέλεια ότι οι ψηφοφόροι την ξέρουν.
Αναμένεται μια λυσσαλέα προσπάθεια από τους Ρεπουμπλικάνους να παρουσιάσουν την Χάρις ως πολύ αδοκίμαστη και πολύ ριψοκίνδυνη για να γίνει πρόεδρος. Ο Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα τονίσει την εμπειρία που έχει ως πρόεδρος σε αντίθεση με την Χάρις.

Η αντιπρόεδρος έχει την ευκαιρία, τις επόμενες ημέρες, να κάνει μια νέα πρώτη εντύπωση στο αμερικανικό κοινό. Αν σκοντάψει από την αρχή, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια παρατεταμένη μάχη εξουσίας που θα εκτείνεται μέχρι το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών στα τέλη Αυγούστου. Θα μπορούσε να καταλήξει με το κόμμα να ενωθεί πίσω από έναν διαφορετικό υποψήφιο - ή να διαλυθεί.

Όπως έδειξαν οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι τύχες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και μόνιμα. Η Χάρις πήρε το εισιτήριό της για τη μεγαλύτερη σκηνή της αμερικανικής πολιτικής - τώρα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να ανταγωνιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ