ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός Ιάπωνας μισθοφόρος στο μέτωπο της Ουκρανίας - Πολεμούσε στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων

Νεκρός Ιάπωνας μισθοφόρος στο μέτωπο της Ουκρανίας - Πολεμούσε στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων

(φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ιάπωνας υπήκοος που πολεμούσε στην Ουκρανία στις τάξεις των στρατευμάτων της Ρωσίας, σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Τόκιο σήμερα, με την ιαπωνική κυβέρνηση να μην δίνει λεπτομέρειες για την ταυτότητα του άντρα.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιμάσα Χαγιάσι είπε απλά ότι ήταν άνω των είκοσι ετών, και τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ότι οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν την ιαπωνική πρεσβεία μόλις την 5η Ιουνίου. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε δέκα ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαγιάσι, το Τόκιο δεν διαθέτει καμιά πληροφορία για ενδεχόμενες άλλες περιπτώσεις Ιαπώνων που πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση ανέφερε πως ο θανών ήταν 29 ετών, έφυγε από την Ιαπωνία τον Νοέμβριο και σκοτώθηκε σε ουκρανικό βομβαρδισμό στην κατεύθυνση της Ντανιέτσκ (ανατολικά).

Δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει ξένους, ιδιαίτερα από τη νότια Ασία.

Περίπου 280 υπήκοοι Σρι Λάνκα στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν από αμφότερα τα μέρη, είχαν ανακοινώσει τον Μάιο στο Κολόμπο αξιωματούχοι επιφορτισμένοι να εξακριβώσουν την τύχη των συμπατριωτών τους.

Το Κολόμπο ζήτησε από τη Μόσχα να επιτρέψει στους υπηκόους της Σρι Λάνκα να γυρίσουν στη χώρα τους, αν το επιθυμούν.

Τουλάχιστον 16 μισθοφόροι από τη Σρι Λάνκα και άλλοι τουλάχιστον 22 από το Νεπάλ είναι γνωστό πως έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ