ΚΟΣΜΟΣ

Ταραχές στο Μπαγκλαντές: Εκατοντάδες οι νεκροί - Πάνω από χίλιες συλλήψεις

Ταραχές στο Μπαγκλαντές: Εκατοντάδες οι νεκροί - Πάνω από χίλιες συλλήψεις

Συλλήψεις κατά τις ταραχές στο Μπαγκλαντές

ΦΩΤΟ EPA/MONIRUL ALAM

Τουλάχιστον 173 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, σκοτώθηκαν, ενώ πάνω από 1.100 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έπειτα από τις ταραχές που σημάδεψαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με νεότερη, σημερινή καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες αφότου ανέλαβε την εξουσία η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, πριν από 15 χρόνια. Ξέσπασαν εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα να τερματιστεί το σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο, που ωφελεί —καταγγέλλουν οι συμμετέχοντες— παιδιά μελών οργανώσεων που υποστηρίζουν την πρωθυπουργό Χασίνα.

Φοιτητικό κίνημα το οποίο πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις τις ανέστειλε χθες Δευτέρα για 48 ώρες, με τον ηγέτη του να δηλώνει πως δεν θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις «με τίμημα τόσο αίμα».

Οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με τον στρατό πλέον στους δρόμους πόλεων της χώρας της νότιας Ασίας με τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως αποκαταστάθηκε η τάξη χθες βράδυ.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στις επαρχίες Ναραγιανγκάντζ και Ναρσίνγκντι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν οι επικεφαλής της αστυνομίας σε αυτές, ενώ τουλάχιστον 80 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση στην Μπόγκρα (βόρεια)· οι αριθμοί αυτοί προστίθενται στις 532 συλλήψεις στην πρωτεύουσα Ντάκα που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη.

Στην πρωτεύουσα έχουν αναπτυχθεί σήμερα ισχυρές δυνάμεις του στρατού. Όμως οι πολίτες είναι ακόμα περισσότεροι στους δρόμους, ενώ διακρίνονταν εκατοντάδες χειράμαξες.

«Δεν είχα οδηγήσει χειράμαξα τις πρώτες ημέρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά σήμερα δεν έχω πλέον επιλογή. Αν δεν το κάνω, η οικογένειά μου δεν θα έχει να φάει», εξήγησε ο Χανίφ, οδηγός χειράμαξας, από τα πιο συνηθισμένα μέσα μεταφοράς.

Δικαίωσε τους διαδηλωτές το Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές ήρε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που πυροδότησαν μεγάλες διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές στη χώρα.

Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα είχε καταργήσει το σύστημα ποσοστώσεων το 2018, αλλά το δικαστήριο κατώτερης βαθμίδας το επανέφερε τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες που κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ