ΚΟΣΜΟΣ

Το δραματικό 48ωρο που σφράγισε την έξοδο του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα

O Τζο Μπάιντεν φτάνει στην κατοικία του στο Ντελαγουέαρ

AP Photo/Susan Walsh

Στη κατοικία  του στο Ντελαγουέαρ όπου είχε απομονωθεί μετά την προσβολή του από Covid19 και μέσα σε 48 ώρες ο Τζο Μπάιντεν πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την κούρσα για το Λευκό Οίκο, υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις που δεχόταν μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.   

Είχαν προηγηθεί όπως αποκάλυψε στο CNNi στέλεχος της προεκλογικής του εκστρατείας πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την οικογένεια και κορυφαίους συμβούλους του.

Tα σχέδια για την αποχώρηση από την κούρσα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου και οριστικοποιήθηκαν την Κυριακή.

Ο σύμβουλος είπε ότι ο πρόεδρος μελετούσε τα δεδομένα που έρχονταν και πείστηκε ότι θα «βάραινε» το ψηφοδέλτιο θα έφερνε επιπλοκές στην προσπάθεια να ηττηθεί ο Τραμπ.

Η πρώτη κυρία, η οποία είναι η πιο στενή σύμβουλος του προέδρου και κάποια της οποίας η συμβουλή θεωρείται ότι ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την απόφασή του, ανέφερε σε δήλωσή της ότι υποστηρίζει την αποχώρησή του.

«Μέχρι και τις τελευταίες ώρες της απόφασης που μόνο εκείνος μπορούσε να πάρει, ήταν υποστηρικτική σε όποιον δρόμο κι αν επέλεξε», δήλωσε για την κ. Μπάιντεν η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ, διευθύντρια επικοινωνίας της πρώτης κυρίας.

«Είναι η μεγαλύτερη πιστή του, η υπέρμαχός του και πάντα στο πλευρό του, με αυτόν τον έμπιστο τρόπο που μόνο μια σύζυγος σχεδόν 50 ετών μπορεί να είναι».

Με τη σειρά του ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η απόφαση του Μπάιντεν δεν είχε να κάνει με ιατρικά ζητήματα.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την εμφάνιση στο ντιμπέιτ ως «κακή βραδιά». Ο ίδιος και οι βοηθοί του κατηγόρησαν το υπερπόντιο ταξίδι του προέδρου. Είπε ότι θα ξανακάνε ντιμπέιτ και θα τα πάει καλύτερα. Και επέστρεψε αμέσως στην προεκλογική εκστρατεία, ταξιδεύοντας στη Βόρεια Καρολίνα την επόμενη ημέρα και εκφωνώντας μια ενεργητική ομιλία, ενώ αναγνώρισε τις αδυναμίες του στο ντιμπέιτ.

Πώς οδηγήθηκε στην έξοδο

Ο δρόμος προς την αποχώρηση σφραγίστηκε όταν ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους δύο στενότερους συμβούλους του το Σάββατο (20/7) Μάικ Ντίνιλον και Στιβ Ριτσέτι και οι πληροφορίες που παρείχαν σχετικά με τις δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο δρόμος προς τη νίκη ήταν «ουσιαστικά ανύπαρκτος».

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πριν από το τέλος της συνάντησης ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την κούρσα και ζήτησε από τους βοηθούς του να αρχίσουν να συντάσσουν την επιστολή που ανήρτησε το απόγευμα της Κυριακής (21/7) και να προετοιμάσουν τα σχέδια για την παρουσίαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμβουλεύτηκε μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό στενών συνεργατών για την απόφαση. Ορισμένα μέλη του στενού του κύκλου έμειναν στο σκοτάδι μέχρι λίγα λεπτά πριν αναρτήσει την ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις στενότερες συμβούλους επικοινωνίας του, της Ανίτα Νταν.

Η Νταν και ο σύζυγός της Μπομπ Μπάουερ είχαν επιφορτιστεί με την προετοιμασία του Μπάιντεν για το ντιμπέιτ με τον Τραμο και ήταν εκείνοι που δέχθηκαν σκληρή κριτική για το καταστροφικό αποτέλεσμά του.

Ο Μπάιντεν και ο Χάρις μίλησαν πολλές φορές την Κυριακή πριν από την ανακοίνωσή του, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των γεγονότων. Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές κλήσεις με τον προσωπάρχη Τζεφ Ζιέντς και τη συμπρόεδρο της εκστρατείας Τζεν Ο' Μάλεϊ Ντίλον, ενημερώνοντας τον καθένα για την απόφασή του.

Αλλά ακόμη και η αντιπρόεδρός του και εκλεκτής του για να τον διαδεχθεί, δεν το έμαθε μέχρι την ημέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του.

Καθοριστικά για την απόφασή του ήταν άλλα δύο γεγονότα. Δεκάδες δημοκρατικά στελέχη τον είχαν καλέσει δημοσίως να αποχωρήσει από την κούρσα. Οι ηγέτες του κόμματος του είχαν πει ότι δεν μπορούσε να κερδίσει.

Επίσης, τα χρήματα στέρευαν από τους δωρητές που έλεγαν ότι αισθάνονταν προδομένοι από την έλλειψη αποκάλυψης της κατάστασης της υγείας του Μπάιντεν.

«Δεν ξέρω ούτε έναν μεγάλο δωρητή που θα γράψει επιταγή 100.000 δολαρίων ή και παραπάνω. Και ξέρω πολλούς από αυτούς τους τύπους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών στο CNNi πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης