ΚΟΣΜΟΣ

Στο κρίσιμο συμβούλιο των Δημοκρατικών θα αποφασιστεί αν η Κάμαλα Χάρις πάρει τελικά το χρίσμα

Η Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Yuki Iwamura

Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπάιντεν και την έγκρισή του. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα και πρώτη Ασιάτισα-Αμερικανή που θα ηγηθεί ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος;

Η ιστορική υποστήριξη του Μπάιντεν και η δέσμευση της Χάρις να ενώσει το κόμμα ήρθε την Κυριακή αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα μετά από εβδομάδες αναταραχών εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. «Συνάδελφοί μου Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου για να είναι η Κάμαλα υποψήφια», είπε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, παρά την υποστήριξη του Προέδρου, παραμένει ασαφές εάν η Χάρις θα καταφέρει να είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος και αν οι Δημοκρατικοί επιλέξουν τελικά κάποιο εναλλακτικό πρόσωπο. Τώρα εναπόκειται στους αντιπροσώπους στο εθνικό συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών να επιλέξουν τον ή την υποψήφιό τους.

Παρόλο που οι σύμμαχοι της Χάρις προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την πορεία της προς την υποψηφιότητα, ορισμένοι Δημοκρατικοί δεν την υποστήριξαν ή ζήτησαν να διεξαχθεί μια ανοιχτή διαδικασία υποψηφιότητας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής Τζέιμ Χάρισον, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες μέρες το κόμμα «θα αναλάβει μια διαφανή και τακτική διαδικασία για να προχωρήσει ως ενιαίο Δημοκρατικό Κόμμα με έναν υποψήφιο που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο».

«Αχαρτογράφητα νερά»

Ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών αξιωματούχων και δωρητών του κόμματος έχουν ήδη συσπειρωθεί πίσω από τη Χάρις, συμπεριλαμβανομένων της επιτροπής των μαύρων εκπροσώπων στο Κογκρέσο (PAC), του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, των υποψηφίων για τη Γερουσία των Δημοκρατικών όπως ο Άντι Κιμ από το Νιου Τζέρσεϊ, η Άντζελα Άλσμπρουκς από το Μέριλαντ και η εν ενεργεία γερουσιαστής Τάμυ Μπάλντουιν του Ουισκόνσιν.

Παρόλο που οι Δημοκρατικοί περίμεναν τον Μπάιντεν να πάρει την απόφασή του, οι υποστηρικτές της Χάρις εργάζονταν παρασκηνιακά την τελευταία εβδομάδα για να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τους αντιπροσώπους.

Το δίκτυο των υποστηρικτών της περιλαμβάνει μια σειρά από γνωστές μαύρες Δημοκρατικές γυναίκες που οργανώνονται αθόρυβα εδώ και εβδομάδες για να εξασφαλίσουν ότι θα ήταν σε θέση να ηγηθεί του εισιτηρίου εάν ο Μπάιντεν παραμεριζόταν.

«Η ουσία είναι ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε», είπε η Λατόσα Μπράουν συνιδρύτρια του Black Voters Matter. «Είμαστε ευγνώμονες για την υπηρεσία του Προέδρου Μπάιντεν και γι' αυτό παλέψαμε για αυτόν μέχρι το τέλος. Είμαστε εκστασιασμένοι που υποστήριξε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Αναμένουμε από τον δημοκρατικό μηχανισμό να κάνει το ίδιο και αν δεν το κάνει, θα χάσει αυτές τις εκλογές».

Οι σύμμαχοι της Χάρις περιγράφουν αυτή τη στιγμή ως «αχαρτογράφητα νερά», αλλά είναι βέβαιοι ότι το κόμμα θα μπορέσει να πλοηγηθεί τις επόμενες μέρες, επειδή ο Μπάιντεν την έχει υποστηρίξει.

Οι αντιδράσεις από τους χορηγούς του κόμματος είναι ανάμεικτες.

Το βιογραφικό της Χάρις

Η Χάρις, κόρη πολιτικών ακτιβιστών του Μπέρκλεϊ και μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, μεγάλωσε στο Όκλαντ και πέρασε μεγάλο μέρος της πολιτικής της σταδιοδρομίας στην περιοχή Μπέι της Καλιφόρνια. Αφού απέκτησε το πτυχίο της στη Νομική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έγινε αναπληρώτρια εισαγγελέας στην κομητεία Αλαμέντα. Αργότερα υπηρέτησε στον εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο και στα γραφεία εισαγγελέα της πόλης.

Το 2003 εξελέγη εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Επτά χρόνια αργότερα, εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια – η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα που κατείχε ποτέ αυτή τη θέση.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων πολιτικών της ήταν ένα πρόγραμμα σχολικών απουσιών που υποστήριξε, σύμφωνα με το οποίο οι γονείς μαθητών που είχαν πολλές σχολικές απουσίες, μπορούσαν να κατηγορηθούν για πλημμέλημα.

Ως γερουσιαστής, η Χάρις ήταν γνωστή για το στυλ της εισαγγελικής ανάκρισης κατά τη διάρκεια ακροάσεων με αξιωματούχους και υποψηφίους της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς και του μελλοντικού δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2019, συμμετείχε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Ο Χάρις ήταν μία εκ των δώδεκα Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν, που επεδίωξε την υποψηφιότητα του κόμματος το 2020.

Με πληροφορίες από: Harris will seek Democratic nomination and could be the first Black woman and Asian American to lead a major party ticket

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης