ΚΟΣΜΟΣ

Ποια ονόματα «παίζουν» ως πιθανοί αντιπρόεδροι δίπλα στην Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις

(AP Photo/John Raoux, File)

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής του για δεύτερη προεδρική θητεία. Και ενώ το όνομα της Κάμαλα Χάρις δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» ως εκείνο της νέας υποψήφιας των Δημοκρατικών, ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν καθήκοντα νέου αντιπροέδρου των ΗΠΑ δίπλα στην Χάρις.

Οι αντιπρόσωποι θα ψηφίσουν τον επόμενο μήνα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών για να επιβεβαιώσουν επίσημα ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Μπάιντεν και τον υποψήφιο για αντιπρόεδρο.

Τα ονόματα που ακούγονται για αντιπρόεδροι, σύμφωνα με το BBC, είναι τα ακόλουθα:

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ

Η Γκρέτσεν Γουίτμερ

ΑP PHOTO

Η επί δύο θητείες κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής Δημοκρατική της μεσοδυτικής πολιτείας, με πολλούς ειδικούς να εικάζουν ότι θα είναι υποψήφια για πρόεδρος το 2028.

Έχει αγωνιστεί υπέρ του Μπάιντεν στο παρελθόν και δεν κρύβει τις πολιτικές της φιλοδοξίες.

Είπε στους New York Times ότι θέλει να δει έναν πρόεδρο Generation X το 2028, αλλά σταμάτησε να προτείνει ότι θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν θα είναι μία από τις πιο αμφίρροπες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: ένα ισχυρό επιχείρημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προκειμένου να ονομαστεί υποψήφια του κόμματος.

Ο 56χρονος Γκάβιν Νιούσομ

Ο Γκάβιν Νιούσομ

AP Photo

Ο 56χρονος κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας, ένα καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ο Νιούσομ να συνέχισε να υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι προεδρικές φιλοδοξίες του παραμένουν ένα σχετικό μυστήριο.

Τελευταία ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει πολλαπλασιάσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, δημοσιοποιεί κάθε τόσο διαφημιστικά σποτ επαινετικά για τον απολογισμό του ενώ επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις για μια πιθανή υποψηφιότητα για την προεδρία το 2028.

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο

O Τζος Σαπίρο

ΑP Photo

Στα 51 του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης «swind state», μιας πολιτείας με κυμαινόμενο εκλογικό «χρώμα», η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο τον Νοέμβριο.

Προτού εκλεγεί στη θέση αυτή το 2022, νικώντας με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του από τη ριζοσπαστική δεξιά που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί δύο φορές γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια.

Πολύ καλός ρήτορας και πεπεισμένος κεντρώος, ο Τζος Σαπίρο έχει ως κυβερνητικό σύνθημα το "Get shit done" (σε ελεύθερη μετάφραση "Η δουλειά να γίνεται").

Ποια άλλα ονόματα «ακούγονται»

Τα ονόματα των κυβερνητών του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτζκερ, του Μέριλαντ, Γουές Μουρ και του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ κυκλοφορούν επίσης, όμως οι πιθανότητές τους εμφανίζονται προς το παρόν περιορισμένες.

Όπως και εκείνες της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ ή του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ - αμφότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης