ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ σε Ζελένσκι: Όταν βγω πρόεδρος θα τελειώσει ο πόλεμος

Σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ξενοδοχείο InterContinental Barclay στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη

AP Photo/Evan Vucci, File

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεσμεύτηκε να τερματίσει τον πόλεμο της ευρωπαϊκής χώρας με τη Ρωσία.

«Εκτιμώ τον Πρόεδρο Ζελένσκι που προσέγγισε γιατί εγώ, ως ο επόμενος Πρόεδρός σας των Ηνωμένων Πολιτειών, θα φέρω την ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσω τον πόλεμο που έχει κοστίσει τόσες πολλές ζωές και έχει καταστρέψει αμέτρητες αθώες οικογένειες», είπε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.

«Και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συναντηθούν και να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα τερματίσει τη βία και θα ανοίξει έναν δρόμο προς την ευημερία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 -- αν και μια νίκη Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνεχή υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε την κλήση, κατά την οποία συνεχάρη τον Τραμπ που έγινε επίσημα υποψήφιος για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς και ευχήθηκε στον 78χρονο μετά από απόπειρα κατά της ζωής του πριν από μια εβδομάδα.

«Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Τραμπ να συζητήσουμε σε μια προσωπική συνάντηση ποια βήματα μπορούν να κάνουν την ειρήνη δίκαιη και πραγματικά διαρκή», είπε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης