ΚΟΣΜΟΣ

«Το παιχνίδι έχει τελειώσει» - Ανάλυση του CNNi για τις επόμενες κινήσεις του Μπάιντεν

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

AP Photo/Susan Walsh

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί δηλώνουν στο CNNi ότι αισθάνονται «παγιδευμένοι» σε αυτό που ένας εξ αυτών περιέγραψε ως doom loop, δηλαδή έναν φαύλο κύκλο που αδιαμφισβήτητα οδηγεί σε «κρεμάλα», στην προσπάθεια είτε να κρατήσουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εντός προεδρικής κούρσας ή να τον αναγκάσουν να αποσυρθεί, καταστρέφοντας έτσι κάθε πιθανότητα επικράτησης έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Αρκετοί Δημοκρατικοί που επιθυμούν να φύγει ο Μπάιντεν αναγνωρίζουν ότι έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου δεν θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει τα «τεστ» που θα πρέπει να περάσει για να παραμείνει υποψήφιος.

Μάλιστα, η εν λόγω κατάσταση τροφοδοτεί τις κακές δημοσκοπήσεις, απομακρύνει ακόμα περισσότερους δωρητές και συν τοις άλλοις διατηρεί μια ατμόσφαιρα στα μέσα ενημέρωσης όπου ό,τι κι αν κάνει ο Μπάιντεν, εμφανίζεται ως... αποτυχημένος.

Και για όσους ήλπιζαν ότι ο Μπάιντεν θα παραιτηθεί -παρά το έντονο πρέσινγκ- κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη αποτύχει.

Άλλωστε, την ώρα που οι φήμες περί αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ πληθαίνουν, η επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα επιστρέψει στην προεκλογική κούρσα από την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μόλις αναρρώσει από τον Covid-19.

«Το παιχνίδι έχει τελειώσει»

«Η τελευταία του πράξη δεν θα είναι να γκρεμιστεί», δήλωσε μακροχρόνιος σύμβουλος του Μπάιντεν για την προεκλογική εκστρατεία του 2020, για την οικογένεια και τον στενό κύκλο. «Δεν θα το επιτρέψουν».

Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίσης στενός σύμβουλος του Μπάιντεν, δήλωσε πως «υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει».

Οι συνομιλίες που είχε το CNNi, με δεκάδες στελέχη των Δημοκρατικών, βοηθούς στον Λευκό Οίκο και στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν αλλά και υποστηρικτικές ομάδες, καταδεικνύουν πόσο σκοτεινή και συγκεχυμένη έχει γίνει η κατάσταση, ακόμη και μετά την ομιλία του Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το βράδυ της Πέμπτης, δίνοντας... αχτίδες ελπίδας για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες.

Πολλοί τείνουν να μαθαίνουν πληροφορίες που αφορούν ανθρώπους που εργάζονται λίγα μέτρα μακριά διαβάζοντας τα tweets των δημοσιογράφων, την ώρα που δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Οι κλήσεις από το εξωτερικό αποφεύγονται. Επίσης, πολλά ανώτερα στελέχη δήλωσαν στο CNNi ότι ανησυχούν για το αν θα εκφράσουν την έκταση της απογοήτευσής τους ή ακόμη και αν θα κάνουν ερωτήσεις ώστε να μην τους αποδώσουν «απιστία» έναντι του προέδρου.

Ωστόσο, κορυφαίοι σύμβουλοι συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας πόσο κοντά ήταν οι εκλογές το 2020, πόσο παρόμοια πιστεύουν ότι το εκλογικό σώμα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται απορρίπτοντας τον εξτρεμισμό τύπου Τραμπ και πως όσοι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν ξαφνικά για την ηλικία του ή τις δημοσκοπήσεις δεν ήταν ρεαλιστές σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τη συζήτηση.

«Εδώ, στον Λευκό Οίκο, δουλεύουμε πολύ σκληρά, γιατί στις νικηφόρες εκστρατείες δουλεύεις πολύ σκληρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Κέβιν Μουνόζ. «Υπάρχει ένα τεράστιο αίσθημα υπερηφάνειας σε όλο το γραφείο μας, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι αυτή η δουλειά που κάνουμε εδώ για την τύχη της δημοκρατίας μας».

Από την άλλη, αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών σκέφτονται το δικό τους συνέδριο στο Σικάγο σε ένα μήνα και φοβούνται αυτό που πολλοί υψηλόβαθμοι υποστηρικτές του Μπάιντεν θεωρούν ότι θα καταλήξει να είναι «κηδεία».

Οι δωρητές χάνουν την πίστη τους στον Μπάιντεν

Η συγκέντρωση κεφαλαίων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, αν και όχι τόσο πολύ όσο κάποιοι είχαν προβλέψει. Κάποιοι εμπλεκόμενοι πιστεύουν ότι η εκστρατεία θα μπορούσε να κλείσει τον μήνα με εκατομμύρια λιγότερα από τον στόχο της, καθώς τόσο ο διαδικτυακός έρανος από τη βάση δεν είναι εκεί που περίμεναν να είναι όσο και οι μεγάλοι δωρητές, ορισμένοι από τους οποίους έκαναν επίδειξη στέλνοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλεγαν ότι σταματούν τις επιταγές προς τον Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς εκτός αν αποσυρθεί.

Ο Μπάιντεν ποτέ δεν έδινε μεγάλη σημασία στους δωρητές και αυτό συνεχίζεται - ειδικά επειδή μερικά από τα εξέχοντα ονόματα που ζητούν μποϊκοτάζ, όπως ο ιδρυτής της Galaxy Digital LP Μάικ Νοβογκράτζ και η κληρονόμος Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, έδωσαν συνολικά στον Μπάιντεν μόνο 5.600 δολάρια ο καθένας.

Και αν ο Μπάιντεν δεν αποχωρήσει, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι οι δωρητές θα κυλήσουν προς την επιστροφή του Τραμπ.

Μάλιστα, πηγές δήλωσαν στο CNNi ότι εξοργισμένοι δωρητές διαμηνύουν στις επιτροπές εκστρατείας των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία ότι θα «παγώσουν» τις συνεισφορές τους εκτός και αν οι ηγέτες του κόμματος λάβουν ισχυρότερα μέτρα για να κάνουν τον Μπάιντεν να αποχωρήσει.

«Ναι, αυτό το χαρτί έχει παιχτεί», δήλωσε ανώτερος Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων στο CNNi το βράδυ της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί διχάζονται σχετικά με το πόσο σοβαρά πρέπει να πάρουν αυτή την απειλή όταν ο Τραμπ είναι η εναλλακτική λύση, προκαλώντας σχεδόν τους πλούσιους δωρητές να συγκρατηθούν αν ο Μπάιντεν παραμείνει.

Παρόλα αυτά, οι πιστοί δωρητές κατακλύζονται από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους ομολόγους τους, ζητώντας τους να δικαιολογήσουν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο. Αβέβαιοι για το τι να πουν, χωρίς καθοδήγηση ή σημεία συζήτησης, ορισμένες μικρότερες ομάδες έχουν συζητήσει τον καταιγισμό ιδεών μέσω κοινών εγγράφων στη Google. Όμως, οι περισσότεροι χάνουν την πίστη τους.

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί

Το ηθικό έχει χειροτερέψει τόσο πολύ που κάποιοι δείχνουν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο, στο κόμμα των Δημοκρατικών. Στον Λευκό Οίκο, βλέπουν την εκστρατεία και λένε ότι τουλάχιστον γεμίζουν τον χρόνο τους με επίσημα καθήκοντα, όπως η προώθηση της πολιτικής και η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στο Γουίλμινγκτον, κοιτάζουν τη Δυτική Πτέρυγα και λένε ότι ενώ οι βοηθοί εκεί θρηνούν για τη ζωή τους σε τυφλά τσιτάτα για τα εσωτερικά έντυπα της Ουάσινγκτον, εκείνοι είναι απασχολημένοι στα κεντρικά γραφεία προσπαθώντας ακόμα να σώσουν την εκστρατεία.

Παρ' όλα αυτά, αυτό που μπορεί να φανεί σαν ένα κύμα εκκλήσεων προς τον Μπάιντεν να κάνει στην άκρη τείνει να είναι πιο τυχαίο στην πραγματικότητα - και με τον Μπάιντεν να τις αντιλαμβάνεται διαφορετικά σε σχέση με τους έξω.

Ένας Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων που πιστεύει ότι ο Μπάιντεν δεν πρέπει να είναι υποψήφιος δήλωσε στο CNNi ότι επί ημέρες έγιναν τηλεφωνήματα που δείχνουν ότι οι ηγέτες του Κογκρέσου ασχολούνται πιο ενεργά, αναφέροντας ως απόδειξη την απόφαση να αναβληθεί η εικονική ονομαστική ψηφοφορία για τον διορισμό του Μπάιντεν. Μάλιστα, οι... αναποφάσιστοι «αμφισβητούν τη θέση τους και αναρωτιούνται τι περισσότερο μπορεί να γίνει (χωρίς φυσικά να κάνουν πολλά οι ίδιοι....)».

Στο μεταξύ, καθώς όλο και περισσότεροι βοηθοί της εκστρατείας Μπάιντεν αναγνωρίζουν ότι μπορεί να απέχουν μόνο λίγες ημέρες από το να αλλάξουν πορεία και να εργαστούν στην εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η συζήτηση παραμένει... υπερβολική.

Με πληροφορίες από CNNi, Inside the ‘doom loop’ of Joe Biden’s campaign

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης