ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Παράνομη η κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος βοσκός Mustafa Arara, 24 ετών, στέκεται στα ερείπια του βεδουϊνικού χωριού al-Baqa της Δυτικής Όχθης, όπου οι κάτοικοι έφυγαν τον Ιούλιο, αφού οι έποικοι εγκατέστησαν φυλάκιο σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, τον Ιούνιο.

(AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε πως οι πρακτικές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων του παλαιστινιακού εδάφους».

Όπως μεταδίδει το BBC, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ δήλωσε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, σε μια γνωμοδότηση-ορόσημο.

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και ότι κάθε νέα δραστηριότητα εποικισμού πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντική πολιτική βαρύτητα. Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο διατυπώνει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης κατοχής.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967 κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πολέμου.

Το Δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης