ΚΟΣΜΟΣ

Οι πέντε λόγοι που καθιστούν φαβορί την Κάμαλα Χάρις εάν αποσυρθεί ο Μπάιντεν - Tι λένε διεθνή ΜΜΕ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Matt Rourke

Έντονο είναι το παρασκήνιο που επικρατεί στον Λευκό Οίκο, την ώρα που κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών καταστρώνουν σχέδια υπέρ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν αποκλείεται να παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί είναι πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα κληθεί να δώσει τη θέση του σε άλλον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που εάν τελικά συμβεί, οι Δημοκρατικοί θα αναγκαστούν να λάβουν άμεση απόφαση που θα καθορίσει την τύχη -και το μέλλον- του κόμματος για το 2024 και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Axios, εκτός από την Κάμαλα Χάρις -η οποία είναι πρώτη στη λίστα- ακούγονται ονόματα όπως η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο ή ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Γιατί η Κάμαλα Χάρις θεωρείται φαβορί

1. Τα χρήματα: Το «πολεμικό ταμείο» της εκστρατείας του Μπάιντεν -91 εκατομμύρια δολάρια από την τελευταία κατάθεση τον Ιούνιο- θα μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί στη Χάρις, αλλά όχι σε οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

Τα περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια που κατέχουν άλλες οντότητες που πρόσκεινται στον Μπάιντεν θα μπορούσαν υποθετικά να μεταφερθούν σε άλλον Δημοκρατικό, και μπορεί να υπάρχουν άλλοι τρόποι να επαναχρησιμοποιηθούν αυτά τα 91 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά όλα είναι πολύ πιο απλά αν η Χάρις είναι υποψήφια.

2. Ιστορία: Ως μαύρη και Ασιάτισσα Αμερικανίδα, η Χάρις είναι ήδη μια αντιπρόεδρος που γράφει ιστορία. Θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.

Είναι επίσης ήδη πρώτη στη σειρά διαδοχής, πράγμα που σημαίνει ότι ένα κόμμα που βασίζεται στις μαύρες γυναίκες ως πυρήνα της υποστήριξής του θα πρέπει να προσπεράσει μια μαύρη γυναίκα για να προτείνει κάποια άλλη.

3. Αναμενόμενες στηρίξεις: Οι «παλαιοί» του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Jim Clyburn, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν τη Χάρις αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί.

Οι Ομπάμα και οι Κλίντον πιθανότατα θα ρίξουν επίσης το βάρος τους πίσω από τη Χάρις, ειδικά αν ο Μπάιντεν την υποστηρίξει πρώτος, ανέφεραν οι Mike Allen και Jim VandeHei του Axios.

4. Ενότητα του κόμματος: Οι ανώτεροι Δημοκρατικοί έχουν κινηθεί πολύ προσεκτικά στην αποστολή τους να πείσουν τον Μπάιντεν να φύγει. Πολλοί δεν είναι έτοιμοι να βουτήξουν στο άγνωστο αφήνοντας πολλούς υποψηφίους να το παλέψουν ένα μήνα πριν από το συνέδριο.

Μια μάχη στο συνέδριο θα μπορούσε να γίνει άσχημη, γρήγορα. Ορισμένοι Δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι αρθρογράφοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και μόνιμο διχασμό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κινείται προς την οριστικοποίηση μιας εικονικής ονομαστικής κλήσης για τον υποψήφιο του κόμματος μέχρι τις αρχές Αυγούστου - μια κίνηση που αρχικά αποσκοπούσε στο να «κλειδώσει» τον Μπάιντεν, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να καταλήξει στην εξουδετέρωση οποιασδήποτε προσπάθειας να ανατραπεί η Χάρις στο συνέδριο του Σικάγο.

5. Νομιμότητα: Το ψηφοδέλτιο Μπάιντεν-Χάρις κέρδισε 14 εκατομμύρια ψήφους και σάρωσε στις (σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητες) προκριματικές εκλογές.

Είναι η μόνη δυνητική υποψήφια που μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε την υποστήριξη του κόμματός της στην κάλπη και όχι σε ένα παρασκηνιακό δωμάτιο ή σε ένα συνέδριο.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Οι Δημοκρατικοί που είναι δύσπιστοι απέναντι στη Χάρις επικαλούνται δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι δύσκολα θα τα πάει καλύτερα από τον Μπάιντεν έναντι του πρώην προέδρου Τραμπ, και υπάρχει γενικός σκεπτικισμός ότι είναι η καλύτερη υποψήφια για να φέρει τις μεσοδυτικές μάχες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν.

Οι υποστηρικτές της Χάρις υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη εκστρατεία της και οι εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι θα ήταν μια τρομερή υποψήφια.

Το συμπέρασμα: Όπως και να έχει, έχει το προβάδισμα. Αν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, ακόμη και οι Δημοκρατικοί που ανησυχούν για την εκλεξιμότητά της πιθανότατα θα υποχωρήσουν, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης