ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς στη δικαστική αίθουσα στη Ρωσία στις 26 Ιουνίου, 2024

AP Photo, File

Καταδικάστηκε για κατασκοπεία ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς από ρωσικό δικαστήριο.

Ο Γκέρσκοβιτς είναι ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Του επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών.

Για δίκη - παρωδία κάνει λόγο η αμερικανική κυβέρνηση, όπως και η Wall Street Journal.

Πόσο πιθανή είναι μια ανταλλαγή κρατουμένων

Νωρίτερα το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ που να περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο.

Ερωτηθείς από το Reuters εάν είναι πιθανή μια ανταλλαγή κρατουμένων που να περιλαμβάνει τον Γκέρσκοβιτς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ δήλωσε: «Θα αφήσω το ερώτημά σας αναπάντητο».

Απαντώντας νωρίτερα σε διαφορετική ερώτηση, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ η επικοινωνία μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ το 2017-2021 ήταν δύσκολη, τότε υπήρχε περισσότερος διάλογος απ’ ό,τι υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

«Μπορούμε μόνο να επαναλάβουμε ότι υπήρχαν πολλές εντάσεις, πολλά σημεία έντασης, πολλά σημεία αντιπαράθεσης κατά την προεδρία του κ. Τραμπ, αλλά τουλάχιστον υπήρχε διάλογος», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι, αντίθετα, δεν υπάρχει «ουσιαστικά καθόλου» διάλογος με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις αυτές από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου έγιναν μία ημέρα αφού ο Τραμπ αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, κατά το συνέδριο του κόμματος στο Μιλγουόκι.

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ενώ «τίποτα καλό δεν έγινε για τη Ρωσία» κατά την προεδρία του Τραμπ, το γεγονός ότι οι χώρες είχαν κάποιο διάλογο ήταν «θετικό στοιχείο».

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να δώσει γρήγορα τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, ένας ισχυρισμός που θα πρέπει να εξεταστεί με ρεαλιστικό τρόπο, όπως δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι προτιμά ως πρόεδρο έναν «πιο προβλέψιμο» Μπάιντεν από τον Τραμπ, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί με τον οποιοδήποτε Αμερικανό ηγέτη. Τον Ιούνιο, δήλωσε πως όποια κι αν είναι η έκβαση των εκλογών δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά για τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης