ΚΟΣΜΟΣ

Η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού αρνείται να καταθέσει σε υπόθεση διαφθοράς

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ, με τον σύζυγό της, Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ

(AP Photo/Alastair Grant, File)

Η Μπεγκόνια Γκόμεθ, η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον δικαστή αλλά αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις κατηγορίες περί διαφθοράς και άσκησης επιρροής σε μια υπόθεση που οδήγησε τον σύζυγό της τον Απρίλιο στο να σκεφθεί την παραίτησή του.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη Μαδρίτη εντάσσεται στην προκαταρκτική έρευνα για το εάν η Γκόμεθ είχε χρησιμοποιήσει τη θέση της ως συζύγου του πρωθυπουργού για να εξασφαλίσει χορηγούς για το πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που διηύθυνε.

«Η θέση μας είναι… ότι αυτή η διαδικασία είναι απολύτως αβάσιμη», δήλωσε ο δικηγόρος της και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αντόνιο Καμάτσο σε δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση της Γκόμεθ από το δικαστήριο.

«Η πελάτισσά μου δεν κατέθεσε, όχι επειδή έχει να κρύψει κάτι αλλά διότι ο δικηγόρος της της συνέστησε να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο».

Στην Γκόμεθ επετράπη να εισέλθει και να εξέλθει από το δικαστήριο χρησιμοποιώντας τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, αποφεύγοντας τους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο.

Δεν έχει κάνει κάποιο δημόσιο σχόλιο για την υπόθεση, αλλά ο ίδιος ο Σάντσεθ απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος της, λέγοντας ότι είναι αβάσιμες και έχουν ενορχηστρωθεί από δεξιούς πολιτικούς αντιπάλους.

Στα τέλη Απριλίου, ο Σάντσεθ ανέστειλε για πέντε ημέρες την εκτέλεση των καθηκόντων του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος της συζύγου του. Αργότερα δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια μέσω ενός ισπανικού νομικού εργαλείου, της λεγόμενης «λαϊκής κατηγορίας», που επιτρέπει σε ιδιώτες να προσφεύγουν ποινικά εναντίον τρίτων. Οι δικαστές μπορούν να επιλέγουν αν θα δώσουν ή όχι συνέχεια.

Η προσφυγή εναντίον της Γκόμεθ έχει κατατεθεί από τη Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), μια οργάνωση ακτιβιστών κατά της διαφθοράς με επικεφαλής τον Μιγκέλ Μπερνάντ, δικηγόρο και πολιτικό ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο με ένα ακροδεξιό κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης