ΚΟΣΜΟΣ

Σιαμέζοι κροκόδειλοι που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί επανεμφανίζονται στην Καμπότζη

Σιαμέζος κροκόδειλος που εκκολάπτεται από ένα αυγό.

Bros Pov/Fauna & Flora

Υπάρχουν ελπίδες για το μέλλον ενός κρίσιμα απειλούμενου είδους κροκόδειλου μετά την πρόσφατη εκκόλαψη 60 αυγών στη φύση – το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο γεγονός αναπαραγωγής για το είδος αυτόν τον αιώνα.

Οι Σιαμέζοι κροκόδειλοι εκκολάφθηκαν με επιτυχία σε πέντε διαφορετικές φωλιές στο Εθνικό Πάρκο Cardamom στην Καμπότζη, σύμφωνα με δήλωση της οργάνωσης συντήρησης της φύσης, Fauna & Flora την Πέμπτη.

Οι Σιαμέζοι κροκόδειλοι είναι ένα είδος του γλυκού νερού που μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα (13,1 πόδια) σε μήκος. Έχουν μια προεξέχουσα οστέινη κορυφή στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κάποτε ζούσαν σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο, το κυνήγι και η μεγάλης κλίμακας γεωργία, που επηρέασαν τον υγρότοπο, οδήγησαν το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

Το είδος έχει πλέον κατηγοριοποιηθεί ως άκρως απειλούμενο και βρίσκεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν τον άγριο πληθυσμό της γύρω στους 400, σύμφωνα με δήλωση.

Δύο μέλη της ομάδας διατήρησης κροκοδείλων του Fauna & Flora με πολλά αυγά κροκοδείλου Σιάμ.

Fauna & Flora

Οι Σιαμέζοι κροκόδειλοι ανακαλύφθηκαν ξανά στη φύση το 2000 και από τότε η Fauna & Flora συνεργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Καμπότζης και άλλους τοπικούς εταίρους σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής και διατήρησης.

Ως μέρος αυτών των προσπαθειών, οι Σιαμαίοι κροκόδειλοι εκτρέφονται σε αιχμαλωσία και στη συνέχεια απελευθερώνονται στη φύση, με 196 κροκόδειλους να απελευθερώνονται επιτυχώς από το 2012.

Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2024, οι ντόπιοι βρήκαν τρεις φωλιές σε μια περιοχή όπου δεν είχαν απελευθερωθεί κροκόδειλοι που εκτρέφονταν σε αιχμαλωσία και λίγο αργότερα βρέθηκαν άλλες δύο σε διαφορετική περιοχή.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι μακροπρόθεσμες προσπάθειες προστασίας βοηθούν τους πληθυσμούς να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, δήλωσε η Fauna & Flora.

Στα τέλη Ιουνίου, 60 μωρά κροκόδειλοι βγήκαν από τις φωλιές, κάτι που η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι είναι «ένα απίστευτο αποτέλεσμα για τους οικολόγους και ένα πραγματικό σημάδι ελπίδας για το μέλλον αυτού του είδους».

Ο Pablo Sinovas, διευθυντής του προγράμματος Fauna & Flora Cambodia, είπε ότι ο οργανισμός και οι εταίροι του ήταν «σταθεροί» στη δέσμευσή τους για την ενίσχυση του πληθυσμού.

«Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία, αλλά και τη διασφάλιση ότι έχουν κατάλληλη τροφή για να επιβιώσουν», είπε.

«Η ενίσχυση της προστασίας των βασικών τοποθεσιών εντός του Εθνικού Πάρκου Cardamom είναι ζωτικής σημασίας, προστατεύοντας αυτούς τους οικοτόπους από απειλές όπως η αποψίλωση των δασών και η λαθροθηρία».

Ο Sinovas πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη άγριων φωλιών υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας αυτής της περιοχής.

Crocodiles that were nearly extinct make a comeback in Cambodia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης