ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκαν βακτήρια σε σφραγισμένα μπουκάλια με μελάνι για τατουάζ στις ΗΠΑ

PEXELS

Εκατομμύρια δυνητικά βακτήρια θα μπορούσαν να βρίσκονται σε σφραγισμένα μπουκάλια με μελάνι για τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), παρά το γεγονός ότι οι συσκευασίες αυτές έφεραν ετικέτα «αποστειρωμένα».

Επειδή το μελάνι εισέρχεται βαθιά στο δέρμα, όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν ορισμένα βακτήρια, το μολυσμένο μελάνι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις όπως σημείωσε μία εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης, Λίντα Κάτς.

«Τα παθογόνα ή άλλες επιβλαβείς ουσίες σε αυτά τα μελάνια μπορούν να "ταξιδέψουν" από το σημείο της ένεσης μέσω του αίματος και των λεμφικών συστημάτων σε άλλα μέρη του σώματος» εξήγησε η ίδια.

Όπως σημείωσε η Κατς, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγείας, καθώς εάν υπάρξει εξάπλωση, τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως ενδοκαρδίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρα φλεγμονή του βλεννογόνου της καρδιάς ή σηπτικό σοκ, που είναι το τελευταίο και πιο σοβαρό στάδιο της σήψης, η ακραία αντίδραση του οργανισμού σε μια μόλυνση που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, «η σήψη μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε βλάβη των ιστών, ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Συμπτώματα λοίμωξης από μελάνι για τατουάζ

Άλλα, πιο συχνά συμπτώματα λοιμώξεων από το μελάνι που χρησιμοποιείται για τατουάζ είναι τα εξανθήματα στο σημείο της ένεσης, το κηρίο, μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος, το ερυσίπελας, ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα και η «cellulitis», μια βαθιά μόλυνση του δέρματος που απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία, σύμφωνα με το CNNi.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με πολλά ή μεγάλα τατουάζ, επειδή τα μεγαλύτερα τατουάζ αυξάνουν την πιθανότητα έκθεσης σε μικροοργανισμούς. Η εφαρμογή μόνιμου μακιγιάζ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, δήλωσε η ίδια.

Είναι γνωστό πως η μόλυνση από το τατουάζ είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη, βιομηχανικά τυποποιημένη μέθοδος για την αποστείρωση μελανιών.

«Υπό το φως των αποτελεσμάτων της μελέτης μας, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης αυτών των προϊόντων για να διασφαλίσουμε τη μικροβιακή ασφάλεια των μελανιών για τατουάζ» δήλωσε ο Seong-Jae (Peter) Kim, συνεργάτης μικροβιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας του FDA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης