ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα «κληρώνει» για δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν - Τι θα κρίνει την επανεκλογή της

Σήμερα «κληρώνει» για δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν - Τι θα κρίνει την επανεκλογή της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 

AP Photo/Harry Nakos

Κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα Πέμπτη (18/7) στην Ευρωβουλή, καθώς θα αποφασιστεί για το αν η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Η Φον ντερ Λάιεν επελέγη από τους ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα για δεύτερη πενταετή θητεία. Τώρα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 361 ευρωβουλευτών, μιας απλής πλειοψηφίας του νεοεκλεγμένου, πιο δεξιού κοινοβουλίου.

Στα χαρτιά, η φον ντερ Λάιεν έχει τους αριθμούς, καθώς οι τρεις ομάδες που την υποστήριξαν επίσημα το 2019 –το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι κεντρώοι του Renew– έχουν 401 ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι πολύ πειθαρχημένες και οι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου το 10-15% των ευρωβουλευτών θα παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή υπό την κάλυψη της μυστικής ψηφοφορίας. Δεν μπορεί να υπολογίζει καν στην ομόφωνη υποστήριξη της δικής της ομάδας, του ΕΛΚ.

Άνευ προηγουμένου κρίση αν δεν επανεκλεγεί

Όπως αναφέρει το Politico εάν η φον ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους είναι πιθανό να πυροδοτηθεί μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση αφήνοντας την πιο ισχυρή θέση στην ΕΕ κενή σε μια περίοδο αστάθειας στην Ευρώπη.

«Είμαι βέβαιος ότι θα περάσει, είμαι σίγουρος ότι οι ψήφοι είναι εκεί», δήλωσε στο POLITICO ο ευρωβουλευτής Sigfried Muresan, ο αντιπρόεδρος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υποστηρίζοντας ότι η εκλογή της «είναι σημάδι σταθερότητας, ένδειξη συνέχειας».

Ένα άτομο κοντά στη φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως ήταν «επιφυλακτικά αισιόδοξοι».

Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας, η φον ντερ Λάιεν έγινε γνωστή ως η επικεφαλής της διαχείρισης κρίσεων στην Ευρώπη, εν μέσω πανδημίας, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης.

Αλλά το συγκεντρωτικό στυλ λήψης αποφάσεων που είχε υιοθετήσει, φαίνεται να έχει αποξενώσει τους αξιωματούχους σε ολόκληρο το μπλοκ, ενώ η μερική της υπαναχώρηση σε ορισμένες από τις υποσχέσεις της για το κλίμα ανησυχεί τους πράσινους νομοθέτες.

Εάν η φον ντερ Λάιεν αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη σε αυτήν την ψηφοφορία, οι εθνικοί ηγέτες πρέπει να βρουν μια εναλλακτική επιλογή εντός ενός μήνα, αφήνοντας το θεσμικό όργανο της ΕΕ σε πολιτικό αδιέξοδο και ενώ τα σκληρά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν σε επιρροή σε όλη την ήπειρο.

Επιπλέον σε αυτή την περίπτωση η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα εγκατασταθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας έναρξης της 1ης Νοεμβρίου για τη Φον ντερ Λάιεν.

«Απλώς πρέπει να περάσει από την ψηφοφορία», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, καταγράφοντας τη διάθεση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πριν από την ψηφοφορία.

Πριν από την ψηφοφορία, η Ντερ Λάιεν θα μιλήσει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας τις αναμενόμενες πολιτικές της προτεραιότητες με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους νομοθέτες να την υποστηρίξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ