ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει δρόμος νίκης για τους Δημοκρατικούς με τα σημερινά δεδομένα; Ποια είναι τα σενάρια

President Joe Biden speaks to community leaders at the Vote to Live Action Fund's 2024 Prosperity Summit co-hosted by CBC Chair Rep. Steven Horsford, D-Nev., in North Las Vegas, Nev., Tuesday, July 16, 2024. (AP Photo/Susan Walsh) AP Photo/Susan Walsh

Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον Τραμπ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δημοκρατικοί εάν θέλουν να κερδίσουν τις Προεδρικές εκλογές.

Τα «απόνερα» τις απόπειρας δολοφονίας δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως τουλάχιστον σε αμιγώς πολιτικά δεδομένα για τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και τους Δημοκρατικούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι δεδομένο πως έχει χαράξει μία πιο μετριοπαθή στάση αν και η ομιλία του σήμερα τα ξημερώματα αναμένεται να εμπεριέχει και στοιχεία από τον πιο αυθόρμητο εαυτό του καθώς η πλατιά δική του βάση εντός του κόμματος τον προτιμά έτσι…

Δημοσκοπικά δεν αποτυπώνεται προς το παρόν και κάποια μεγάλη κατάρρευση για τον Τζο Μπάιντεν όχι γιατί τέτοια δεν υφίσταται ή γιατί οι δημοσκόποι στις ΗΠΑ έχουν κάποιο όφελος από μία τέτοια απόκρυψη, αλλά κυρίως γιατί ο Τζο Μπάιντεν ο ίδιος είχε φροντίσει στο debate να φέρει την καταστροφή στο δικό του στρατόπεδο.

Η απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον Τραμπ είναι μόνο το ένα τμήμα του προβλήματος για τους Δημοκρατικούς οι οποίοι είναι αλήθεια πως τη στιγμή που είχαν βρει τη μέθοδο και ίσως και το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο ως υποψήφιο έχουν να διαχειριστούν κάτι που αφενός δεν τους ανήκει και αφετέρου είναι εντελώς ασύμμετρο και απρόβλεπτο όσον αφορά τις συνέπειες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι λογικό να βρίσκονται στο προσκήνιο για όλους τους σωστούς μάλιστα λόγους τις τελευταίες ημέρες αλλά για τους Δημοκρατικούς ο αγώνας είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες και δεν είναι αγώνας μίας εκλογικής μάχης αλλά ουσιαστικής επιβίωσης του χώρου και κυρίως των δομών τους.

Με τα παραπάνω πλέον να είναι ξεκάθαρα ακόμη και για όλους όσοι δεν έχουν αποκρυσταλωμένη εικόνα των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών στις ΗΠΑ αυτό που υπάρχει ως ερώτημα είναι εάν οι Δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη κι αν ναι πως;

Απάντηση σε αυτό ακριβώς το ζήτημα φαίνεται πως επιχειρούν να δώσουν υψηλότατα στελέχη του κόμματος με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα σχέδιο που αν και δεν έχει πολύ χρόνο υλοποίησης είναι δυνατό να φέρει και δημοσκοπικά αλλά και ουσιαστικά ανατροπή δεδομένων. Για να εκκινήσει το συγκεκριμένο πλάνο αναλυτές σημειώνουν πως πρέπει με κάθε τρόπο, νόμιμο πάντοτε, να επιλέξει ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την διεκδίκηση της επανεκλογής του.

Το σενάριο που έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα στελέχη των Δημοκρατικών θέλει ως ιδανική επιλογή ο Αμερικανός Πρόεδρος να ανακοινώσει την αποχώρησή του για λόγους υγείας μέχρι τον Αύγουστο και ακόμη ιδανικότερα να το πράξει κατά την διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών. Σε αυτή την περίπτωση ο Μπάιντεν θα έχει κάνει το πολιτικά σωστό για την χώρα του, για το κόμμα του και για τον ίδιο και αυτό υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μην συσπειρώσει την βάση των Δημοκρατικών ειδικά στις πολιτείες κλειδιά στις οποίες το 2020 το «κυανό» κόμμα κέρδισε φέρνοντας τον Μπάιντεν στο οβάλ γραφείο.

Το δεύτερο κομμάτι του σχεδίου που θα δώσει προβάδισμα νίκης στους Δημοκρατικούς είναι ξεκάθαρα θέμα προσώπου και αφηγήματος. Οι Δημοκρατικοί έχουν επιβληθεί ξανά του Τραμπ και γνωρίζουν πως οι μάχες θα είναι αρκετές και σκληρές με τους Ρεπουμπλικάνους άσχετα αν σήμερα τα πράγματα ειδικά στο κομμάτι της επικοινωνίας είναι αδύνατο να μην περιστρέφονται γύρω από το κόκκινο στρατόπεδο. Εάν το πρόσωπο που θα προτάξουν οι «μπλε» είναι απάντηση στα διλλήματα και τα προβλήματα που προτάσσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τότε υπάρχει οδικός χάρτης νίκης. Αξίζει να θυμηθούμε το τρόπο που ο Μπάιντεν αφού αρχικά κέρδισε τις εντυπώσεις από πολύ πιο δυναμικούς δημοσκοπικά εσωκομματικούς αντιπάλους όντας 5ο φαβορί πριν από τέσσερα χρόνια κέρδισε και τη μάχη της κάλπης απέναντι στον Τραμπ.

Το τρίτο σημείο που αξίζει ανάλυσης – αναφοράς είναι το τι ποσοστό υπάρχει να κερδίσουν ρεαλιστικά μάχες και πόλεμο οι Δημοκρατικοί. Αυστηρά με τα σημερινά στοιχεία όχι μεγαλύτερο από 20% αλλά η αλήθεια είναι πως είναι τέτοια η πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας που μία ανατροπή έστω και με τέτοια απόσταση από το σημείο εκκίνησης της τελικής ευθείας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης