ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απορρίπτει τις πληροφορίες για ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Στιγμιότυπο από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. AP Photo/Evan Vucci

Το Ιράν απορρίπτει ως «κακόβουλες» και «μεροληπτικές» τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης για ανάμειξη της Τεχεράνης στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ισλαμική Δημοκρατία «απορρίπτει σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στην πρόσφατη επίθεση με όπλο κατά του Τραμπ (...) και θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν μεροληπτικούς πολιτικούς στόχους», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Προηγουμένως η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ είχε επίσης χαρακτηρίσει «αβάσιμες» και «κακόβουλες» τις κατηγορίες με στόχο την Τεχεράνη.

Αύξηση των απειλών από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Το Ιράν έχει επανειλημμένα υποσχεθεί εκδίκηση για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του ιρανικού στρατού, τον Ιανουάριο του 2020 από τον αμερικανικό στρατό.

Τον Αύγουστο του 2022, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ποινικές διώξεις εναντίον ενός μέλους του IRGC για φερόμενη προσπάθεια να ενορχηστρώσει τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρετούσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ είπαν ότι η συνωμοσία εναντίον του Μπόλτον ήταν «πιθανότατα ως αντίποινα» για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν επίσης στόχος του ιρανικού σχεδίου δολοφονίας, σύμφωνα με μια ομοσπονδιακή πηγή επιβολής του νόμου που γνωρίζει την έρευνα και μια πηγή κοντά στον Πομπέο.

Για μήνες, οι Αρχές ανησυχούν για την επίμονη απειλή του Ιράν, το οποίο πιθανώς να επιχειρήσει να δολοφονήσει πρώην αξιωματούχους τους Τραμπ και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με πολλές πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ωστόσο, οι πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυξημένη απειλή, είπαν οι πηγές στο CNNi.

Exclusive: Secret Service ramped up security after receiving intel of Iranian plot to assassinate Trump; no known connection to shooting By Evan Perez, Zachary Cohen, Natasha Bertrand, Kylie Atwood and Kristen Holmes, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης