ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ από το Ιράν είχαν οι Μυστικές Υπηρεσίες

CNNi: Πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ από το Ιράν είχαν οι Μυστικές Υπηρεσίες

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

AP Photo/Carolyn Kaster

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες πληροφορίες για ιρανικό σχέδιο με στόχο τη δολοφονία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια εξέλιξη που οδήγησε τη Μυστική Υπηρεσία να αυξήσει την ασφάλεια γύρω από τον πρώην πρόεδρο τις τελευταίες εβδομάδες, μεταδίδει σήμερα το CNNi επικαλούμενο καλά πληροφορημένους αξιωματούχους που δεν κατονομάζει.

Ένας αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι η Μυστική Υπηρεσία και η εκστρατεία του Τραμπ ενημερώθηκαν για την απειλή πριν από τη συγκέντρωση του Σαββάτου.

«Η Μυστική Υπηρεσία πληροφορήθηκε για την αυξημένη απειλή», είπε ο αξιωματούχος στο CNNi και συνέχισε: «Η NSC επικοινώνησε απευθείας με την USSS σε ανώτερο επίπεδο για να είναι απολύτως βέβαιο ότι συνέχισαν να παρακολουθούν τις τελευταίες αναφορές. Η USSS μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τον επικεφαλής των λεπτομερειών και η εκστρατεία Τραμπ ενημερώθηκε για μια εξελισσόμενη απειλή. Ως απάντηση στην αυξημένη απειλή, η Μυστική Υπηρεσία αύξησε τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία για την προστασία του πρώην προέδρου Τραμπ. Όλα αυτά έγιναν πριν από το Σάββατο».

Το επιτελείο του Τραμπ δεν κατέστησε σαφές εάν ενημερώθηκε σχετικά με την απειλή από το Ιράν. «Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ. Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στη Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε δήλωσή του.

Στο ρεπορτάζ του CNNi υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως ο 20χρονος δράστης της επίθεσης στην προεκλογική ομιλία του Τραμπ στην Πενσιλβάνια συνδεόταν με το εν λόγω σχέδιο συνωμοσίας. Όπως αναφέρει το CNNi, η αποκάλυψη αυτή εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τα κενά ασφαλείας στη συγκέντρωση του Σαββάτου στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια και πώς ο δράστης κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κοντινό κτίριο για να πυροβολήσει και να τραυματίσει τον πρώην πρόεδρο.

Αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το επιτελείο Τραμπ ενάντια στη διεξαγωγή συγκεντρώσεων σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίες ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους από εκδηλώσεις στις οποίες η υπηρεσία μπορεί να ελέγξει καλύτερα την πρόσβαση, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. Οι προειδοποιήσεις ήταν πιο γενικού χαρακτήρα, ανέφεραν οι πηγές.

«Η Μυστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες λαμβάνουν συνεχώς νέες πληροφορίες πιθανής απειλής και αναλαμβάνουν δράση για να προσαρμόσουν τους πόρους, όπως απαιτείται», δήλωσε την Τρίτη ο Άντονι Γκουλιέλμι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία συγκεκριμένη απειλή, εκτός από το να πούμε ότι η Μυστική Υπηρεσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές και ανταποκρίνεται ανάλογα».

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτού του προεκλογικού αγώνα, το επιτελείο του Τραμπ σταμάτησε να πραγματοποιεί ανοιχτές εκδηλώσεις εκτός προγράμματος όπου οι παρευρισκόμενοι δεν ελέγχονταν από τη Μυστική Υπηρεσία εκ των προτέρων λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, είπε στο CNNi μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το FBI, το οποίο διεξάγει την έρευνα για τον πυροβολισμό του Σαββάτου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εκπρόσωπος του NSC Αντριέν Ουάτσον είπε ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή σχέση μεταξύ του σκοπευτή Τόμας Μάθιου Κρουκς και οποιουδήποτε άλλου αυτή τη στιγμή.

«Η έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ το Σάββατο είναι ενεργή και συνεχής. Προς το παρόν, οι αρχές επιβολής του νόμου ανέφεραν ότι η έρευνά τους δεν εντόπισε δεσμούς μεταξύ του δράστη και οποιουδήποτε συνεργού ή συνωμότη, αλλοδαπού ή εγχώριου», είπε η Ουάτσον.

Αρνείται τις κατηγορίες το Ιράν

Η Μόνιμη Αποστολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε ότι υπάρχει ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Τραμπ.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και κακόβουλες. Από την σκοπιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Τραμπ είναι ένας εγκληματίας που πρέπει να διωχθεί και να τιμωρηθεί σε δικαστήριο επειδή διέταξε τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί. Το Ιράν επέλεξε τη νομική οδό για να τον φέρει στη δικαιοσύνη», δήλωσε στο CNNi εκπρόσωπος της αποστολής.

Αύξηση των απειλών από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Το Ιράν έχει επανειλημμένα υποσχεθεί εκδίκηση για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του ιρανικού στρατού, τον Ιανουάριο του 2020 από τον αμερικανικό στρατό.

Τον Αύγουστο του 2022, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ποινικές διώξεις εναντίον ενός μέλους του IRGC για φερόμενη προσπάθεια να ενορχηστρώσει τη δολοφονία του Τζον Μπόλτον, ο οποίος υπηρετούσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ είπαν ότι η συνωμοσία εναντίον του Μπόλτον ήταν «πιθανότατα ως αντίποινα» για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν επίσης στόχος του ιρανικού σχεδίου δολοφονίας, σύμφωνα με μια ομοσπονδιακή πηγή επιβολής του νόμου που γνωρίζει την έρευνα και μια πηγή κοντά στον Πομπέο.

Για μήνες, οι Αρχές ανησυχούν για την επίμονη απειλή του Ιράν, το οποίο πιθανώς να επιχειρήσει να δολοφονήσει πρώην αξιωματούχους τους Τραμπ και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με πολλές πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ωστόσο, οι πρόσφατες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυξημένη απειλή, είπαν οι πηγές στο CNNi.

Exclusive: Secret Service ramped up security after receiving intel of Iranian plot to assassinate Trump; no known connection to shooting By Evan Perez, Zachary Cohen, Natasha Bertrand, Kylie Atwood and Kristen Holmes, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ