ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά ο Μπόμπ Μενέντεζ

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες για διαφθορά ο Μπόμπ Μενέντεζ

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ

(AP Photo/Seth Wenig)

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο κατέληξε σε ετυμηγορία στη δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, του ισχυρού Δημοκρατικού Κόμματος του Νιου Τζέρσεϊ που κατηγορείται για δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων μετρητών και ράβδων χρυσού.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος δήλωσε αθώος, κρίθηκε ένοχος για 16 κακούργηματα σε αυτό που οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ήταν ένα εκτεταμένο σχέδιο δωροδοκίας στο οποίο συμμετείχαν δύο ξένες κυβερνήσεις και τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη του Μενέντεζ για διαφθορά, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μενέντεζ ενήργησε με διάφορους τρόπους για να ωφελήσει κρυφά την κυβέρνηση της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου της σύνταξης επιστολής προς τη χώρα που ασκούσε πιέσεις στους συναδέλφους του στη Γερουσία για να απελευθερώσει στρατιωτική βοήθεια. Πίεσε έναν αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ να προστατεύσει ένα μονοπώλιο πιστοποίησης halal που είχε χορηγηθεί στην Αίγυπτο σε έναν επιχειρηματία, τον Wael Hana, ο οποίος πλήρωνε τη σύζυγο του γερουσιαστή. Προσπάθησε να ακυρώσει μια ομοσπονδιακή δίωξη εναντίον ενός δεύτερου επιχειρηματία, του Fred Daibes, ενώ τον βοήθησε να συνάψει μια προσοδοφόρα επενδυτική συμφωνία με το Κατάρ. Και παρενέβη σε ποινικές έρευνες από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ για τους συνεργάτες ενός τρίτου επιχειρηματία, του Χοσέ Ουρίμπε.

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε επίσης για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, αφού ο ίδιος και η σύζυγός του προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν ορισμένες από τις φερόμενες πληρωμές δωροδοκίας ως δάνεια και «προκάλεσαν» τους πρώην δικηγόρους τους να κάνουν ψευδείς δηλώσεις στους εισαγγελείς.

Σε αντάλλαγμα για τις πολιτικές χάρες, οι επιχειρηματίες παρείχαν στον Μενέντεζ και τη σύζυγό του πλούσια δώρα, όπως μετρητά, ράβδους χρυσού, ένα κάμπριο Mercedes-Benz, έπιπλα και πληρωμές στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ακούμπησε τους αγκώνες στο έδρανο, σταύρωσε τα χέρια και έδειχνε χαμένος στις σκέψεις του. Αργότερα έγινε γνωστό πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο δικαστής Σίντεϊ Στάιν θα ανακοινώσει την ποινή στις 29 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Μπομπ Μενέντεζ σκόπευε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος την επανεκλογή του στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του. Μετά την καταδίκη του, «ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να πράξει τα δέοντα για τους ψηφοφόρους του, τη Γερουσία και τη χώρα μας, και να παραιτηθεί», υπογραμμίζει σε δήλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ