ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή λεωφορείου με πάνω από 40 τραυματίες στην Καταλονία - Τρεις εργάτες σε κρίσιμη κατάσταση

Ανατροπή λεωφορείου με πάνω από 40 τραυματίες στην Καταλονία - Τρεις εργάτες σε κρίσιμη κατάσταση

Ασθενοφόρο στην Ισπανία (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Joan Monfort

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ατύχημα με λεωφορείο με τουλάχιστον τρεις να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Καταλονία, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη και βρέθηκε σε σχεδόν «όρθιο» στην έξοδο μιας σήραγγας έξω από τη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 52 εργαζόμενοι του ομίλου Inditex, ιδιοκτήτριας εταιρείας μεταξύ άλλων της μάρκας Zara.

Το λεωφορείο, που είχε αναχωρήσει από τη Βαρκελώνη με προορισμό την πόλη Τορντέρα, κατέληξε σχεδόν σε κάθετη θέση στην είσοδο μιας σήραγγας που βρίσκεται στο αυτοκινητόδρομο C32, σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσίευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι καταλανικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και αυτόπτες μάρτυρες.

Δύο εκ των τριών τραυματιών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα. Ο τρίτος, όπως και όλοι οι σοβαρά τραυματίες, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σε ένα μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, η υπηρεσία ιατρικών εκτάκτων αναγκών της Καταλονίας διευκρίνισε πως ανέλαβε τη φροντίδα «ενός συνόλου 47 ανθρώπων», εκ των οποίων τρεις βρίσκονται σε κατάσταση που θεωρείται «κρίσιμη» και 22 σε σοβαρή κατάσταση.

Εκοψαν τις λαμαρίνες

Οι πυροσβέστες έκαναν γνωστό πως χρειάστηκε να κόψουν τις λαμαρίνες του λεωφορείου για να απεγκλωβίσουν τον οδηγό, ο οποίος είχε παγιδευτεί στο εσωτερικό.

Το λεωφορείο μετέφερε εργαζόμενους του ομίλου Inditex, ιδιοκτήτριας εταιρείας των Zara, Bershka και Massimo Dutti, οι οποίοι μετέβαιναν σε ένα από τα εργοστάσιά του στην Τορντέρα, ανέφερε στο AFP ένας εκπρόσωπος τύπου της επιχείρησης.

Το τροχαία είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε αυτό το τμήμα του C32, την ώρα που μια μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από τις αρχές για την απομάκρυνση του του οχήματος, το οποίο παρέμεινε σε διαγώνια θέση στην είσοδο της σήραγγας.

Σύμφωνα με τις Αρχές οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναμένουν πως οι εργασίες για την απομάκρυνση του λεωφορείου θα διαρκέσουν αρκετές ώρες.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από την Τροχαία. Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, το λεωφορείο ενδέχεται να έπαθε λάστιχο.

Ο οδηγός έχασε τότε τον έλεγχο του οχήματος, που προσέκρουσε στο προστατικό κιγκλίδωμα προτού καταλήξει στα τσιμεντένια τείχη της σήραγγας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ