ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Τραμπ μέσω Όρμπαν στην ΕΕ: Θα μεσολαβήσω αμέσως για ειρήνη στην Ουκρανία

Μήνυμα Τραμπ μέσω Όρμπαν στην ΕΕ: Θα μεσολαβήσω αμέσως για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν με τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για την προεδία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους Παλμ Μπιτς της Φλόριντα στις 11 Ιουλίου, 2024

EPA/Zoltan Fischer/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα εκ μέρους του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κόμισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Όρμπαν αναφέρει ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να ενεργήσει «αμέσως» ως μεσολαβητής για την ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο.

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους 26 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και συντάχθηκε αφού ο Ορμπάν συνομίλησε με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως και με τους προέδρους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

«Μπορώ (…) να δηλώσω με βεβαιότητα ότι μετά τη νίκη του στις εκλογές, δεν θα περιμένει ως την ορκωμοσία του. (Ο Τραμπ) θα είναι έτοιμος να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την ειρήνη αμέσως. Έχει λεπτομερή σχέδια με σωστές βάσεις για αυτό», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ στον Όρμπαν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Όρμπαν που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ λόγω της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε ότι στις εργασίες ευρωπαϊκών θεσμών το εξάμηνο της ουγγρικής προεδρίας η συμμετοχή δεν θα συμπεριλαμβάνει ως είθισται επιτρόπους, αλλά θα περιοριστεί σε τεχνικό επίπεδο, «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων κατά την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας», ανακοίνωσε μέσω X ο Ερίκ Μαμέρ, ο εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν.

Επιπλέον, η παραδοσιακή επίσκεψη του λεγόμενου κολεγίου των επιτρόπων στη χώρα η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου ως το τέλος της χρονιάς «δεν θα λάβει χώρα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαμέρ.

Η απόφαση αυτή συνιστά στην πραγματικότητα μεγάλη «προσβολή» και υποτίμηση, κυρίως συμβολικό επίπεδο, για τη Βουδαπέστη. Επισήμως, η επίσκεψη αυτή, που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη στις αρχές του μήνα, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του ο Όρμπαν δήλωσε πως οι επισκέψεις του σε Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο και Μαρ-α-Λάγκο, ήταν μια «ειρηνευτική πρωτοβουλία», Ωστόσο, η πρωτοβουλ΄8ια αυτή δεν χαίρει της εκτίμησης των Ευρωπαίων ομολόγων του.

«Η ΕΕ είναι διεθνής οργανισμός που έχουν συγκροτήσει κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμός της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να διαλέγει με ποιους θεσμούς και ποια κράτη μέλη αρέσκεται να συνεργάζεται», σχολίασε μέσω X (πρώην Twitter) ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ