ΚΟΣΜΟΣ

Ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα τη νύχτα

ΑΠΕ ΜΠΕ

Συνεχίστηκαν όλο το βράδυ οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, λίγα μόλις 24ωρα μετά το χτύπημα σε σχολείο, στο οποίο διέμεναν εκτοπισμένοι άμαχοι.

Μόλις την Δευτέρα (15/7) τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν σε έναν ακόμη βομβαρδισμό σχολείου όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι στη συνοικία αρ Ρίμαλ της πόλης της Γάζας (βόρεια).

Πρόκειται για τον έκτο βομβαρδισμό σχολείου σε εννιά ημέρες στον θύλακα.

Το πρόσφατο πλήγμα στο σχολείο αυτό οδήγησε τη Χαμάς να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο θύλακα, καταδικάζοντας τις «σφαγές αμάχων» και διευκρινίζοντας πως σε σχετική ανακοίνωση που θα επιστρέψουν σε αυτές όταν η άλλη πλευρά δείξει «σοβαρότητα».

Την Κυριακή (14/7), 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νουσέιρατ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, σε βομβαρδισμό σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, όπου επίσης βρίσκονταν «χιλιάδες» εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως στοχοποίησαν «τρομοκράτες».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το πυροβολικό σφυροκόπησε συνοικίες στην πόλη της Γάζας. Στο κεντρικό της τμήμα, βομβαρδισμός στον καταυλισμό Αλ Μαγάζι σκότωσε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Το πυροβολικό έπληξε τον καταυλισμό της Νουσέιρατ, στον ίδιο τομέα.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά ελικοπτέρων στα περίχωρα της Χαν Γιούνις και της Ράφας (νότια). «Εντατικά» πυρά του πυροβολικού αναφέρθηκαν στη συνοικία Αμούρ, στην ανατολική Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως μια μέρα νωρίτερα «εξάλειψε τρομοκρατικό πυρήνα οπλισμένο με εκτοξευτήρες ρουκετών σε μάχες εκ του συστάδην» στη Ράφα. «Πολυάριθμοι τρομοκράτες» εξαλείφθηκαν στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, διαβεβαίωσε.

Το Σάββατο, η Χαμάς ανέφερε πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 92 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ράφα Σαλάμα, αντίστοιχα τον αρχηγό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και τον επικεφαλής του στη Χαν Γιούνις, που παρουσιάζονται ως «εγκέφαλοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Ο καταυλισμός αυτός είχε χαρακτηριστεί πριν από μήνες «ανθρωπιστική ζώνη», όπου παροτρύνονταν να συγκεντρωθούν οι εκτοπισμένοι Γαζαίοι.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι σώος, είπε την Κυριακή στέλεχος της Χαμάς, αν και οι αμφιβολίες για την τύχη του επιμένουν. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως ο Ράφα Σαλάμα σκοτώθηκε.

Μετά τον βομβαρδισμό, στέλεχος της UNRWA ανέφερε πως είδε στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις «ορισμένες από τις πιο φρικιαστικές σκηνές» από το ξέσπασμα του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης