ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κατ’ οίκον περιορισμός σε τουρίστα για εμπλοκή σε δολοφονία αστυνομικού

Ο Γκέιμπριελ Κρίστιαν Νέιταλ-Χιορθ στην αίθουσα του δικαστηρίου

(AP Photo/ Alessandra Tarantino)

Αποφυλακίστηκε σήμερα για να εκτίσει ποινή περιορισμού κατ’ οίκον ένας αμερικανός τουρίστας ο οποίος είχε καταδικαστεί για την εμπλοκή του στη δολοφονία αστυνομικού στη Ρώμη. Η απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης άφησε «εντελώς σοκαρισμένη» τη χήρα του θύματος, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Ο Γκέιμπριελ Κρίστιαν Νέιταλ-Χιορθ και ο φίλος του, Φίνεγκαν Λι Έλντερ, είχαν αρχικά καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του 35χρονου Μάριο Τσερτσέλο, το 2019. Ο ιταλός αστυνομικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη διάρκεια «σκηνοθετημένης» αγοραπωλησίας ναρκωτικών.

Οι καταδικασθέντες είδαν τις ποινές τους να ψαλιδίζονται σταδιακά ύστερα από διαδοχικές προσφυγές των δικηγόρων τους. Εφετείο έκρινε πρόσφατα ότι ο Νέιταλ-Χιορθ θα έπρεπε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 11 ετών και 4 μηνών, αφού – σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα – διαπληκτιζόταν με άλλον αστυνομικό την ώρα που ο Έλντερ μαχαίρωνε τον Τσερσέλο Ρέγκα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Στον Έλντερ επιβλήθηκε τελικά ποινή κάθειρξης 15 ετών και 2 μηνών και παραμένει στη φυλακή.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων του Νέιταλ-Χιορθ και ο 23χρονος θα παραμείνει υπό κράτηση στο σπίτι της γιαγιάς του, στα περίχωρα της Ρώμης.

Η χήρα του αστυνομικού, Ρόζα Μαρία Εσίλιο, είναι «εντελώς σοκαρισμένη» από την απόφαση για κατ’ οίκον περιορισμό, δήλωσε ο δικηγόρος της Μάσιμο Φεραντίνο.

Οι δύο νέοι από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν ναρκωτικά στη διάρκεια των διακοπών τους στην ιταλική πρωτεύουσα. Υποστήριξαν ότι εξαπατήθηκαν και άρπαξαν την τσάντα μεσάζοντα ενός «εμπόρου ναρκωτικών» την ώρα που επιχειρούσε να το σκάσει, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ακολούθως, συμφώνησαν να συναντηθούν με τον «έμπορο» για να ανταλλάξουν την τσάντα με χρήματα, αλλά δύο αστυνομικοί εμφανίστηκαν αντ’ αυτού, αναφέρει η ίδια πηγή. Ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο «έμπορος» ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως οι νεαροί Αμερικανοί ενήργησαν σε νόμιμη άμυνα, καθώς πίστεψαν πως οι δύο μυστικοί αστυνομικοί ήταν εγκληματίες που ήθελαν να τους κάνουν κακό.

Η εισαγγελία, η οποία ζήτησε αυστηρότερη ποινή για τους δύο Αμερικανούς, έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης