ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 15 νεκροί από τον βομβαρδισμό σε σχολείο - Αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις η Χαμάς

Ισραηλινό τανκ στα παλαιστινιακά εδάφη (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Tsafrir Abayov

Τουλάχιστον σε 15 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα, με τη Χαμάς να ανακοινώνει πως αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Σημειώνεται ότι, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλο ένα σχολείο όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, για πέμπτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες.

Αξιωματούχος της Χαμάς διαβεβαίωσε πως ο στόχος της επίθεσης που ήταν να σκοτωθεί ο επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα, Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ζωντανός, είναι «καλά» και «επιβλέπει άμεσα τις επιχειρήσεις» των μαχητών του.

«Έλλειψη σοβαρότητας»

Η απόφαση του κινήματος να αποσυρθεί από τις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, οφείλεται στην «έλλειψη σοβαρότητας» της άλλης πλευράς, καταγγέλλοντας ιδίως τις «σφαγές» που διαπράττονται «με θύματα άοπλους αμάχους».

Η Χαμάς παρόλα αυτά «είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις» όταν το Ισραήλ «δείξει σοβαρότητα», προκειμένου να «κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», που θα συνοδευτεί από ανταλλαγή παλαιστινίων φυλακισμένων με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ο στρατιωτικός της βραχίονας εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου έφοδό του σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (15/7), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν για ακόμη μια φορά σχολείο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, στον καταυλισμό της Νουσέιρατ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι στοχοποίησαν «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με τον IDF το κτήριο ήταν «κρησφύγετο» και βάση από όπου εξαπολύονταν «επιθέσεις» εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων.

Ο βομβαρδισμός του σχολικού κτhρίου Αμπού Αραμπάν, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο «χιλιάδες εκτοπισμένοι», είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον «δεκαπέντε άνθρωποι», στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πολλά θύματα, ενώ ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το κτήριο να έχει υποστεί καταστροφή και επιζώντες συγκεντρωμένους στην αυλή του, που ήταν γεμάτη συντρίμμια.

Το Σάββατο, η Χαμάς ανέφερε πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 92 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο αλ Μαγάζι, κοντά στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ράφα Σαλάμα, αντίστοιχα τον αρχηγό του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και τον επικεφαλής του στη Χαν Γιούνις, που παρουσιάζονται από τον ισραηλινό στρατό ως «εγκέφαλοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Ο Ράφα Σαλάμα σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό, διαβεβαίωσε χθες, παρουσιάζοντάς τον ως «στενό συνεργό του Μοχάμεντ Ντέιφ».

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ο άνδρας που ανακοίνωσε, με ηχητικό μήνυμα της Χαμάς, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, την επιχείρηση «Κατακλυσμός του Αλ Ακσά». Πριν από τον προχθεσινό βομβαρδισμό, επιβίωσε από τουλάχιστον έξι γνωστές προσπάθειες του Ισραήλ για την εξάλειψή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης