ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Είχαμε ενημερώσει για τον ύποπτο, λέει η τοπική αστυνομία

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανταπέδωσαν τα πυρά μετά από πυροβολισμούς ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σε προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια

(AP Photo/Gene J. Puskar)

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι ενέργειες των Μυστικών Υπηρεσιών, σχετικά με τον τρόπο δράσης τους στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Πενσιλβάνια.

Στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου, υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με το πώς ένας ελεύθερος σκοπευτής μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στην ταράτσα περίπου 150 μέτρα από τη θέση του πρώην προέδρου στη σκηνή σε μια υπαίθρια συγκέντρωση.

Η δήλωση ενός ανώτερου αξιωματούχου της αστυνομίας έρχεται να συμπληρώσει τα αναπάντητα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας και τα ελλιπή μέτρα που ελήφθησαν για την εκδήλωση.

Όπως αναφέρει το CNNi, επικαλούμενο τον ανώτερο αξιωματούχο, ο δράστης στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκε έξω από την εκδήλωση από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, οι οποίες θεώρησαν ότι μπορεί να ενεργούσε ύποπτα κοντά στους ανιχνευτές μετάλλων.

Οι Αρχές έδωσαν στη συνέχεια σήμα μέσω του ασυρμάτου να τον παρακολουθούν και αυτές οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν επίσης στη Μυστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την πηγή. Η Μυστική Υπηρεσία δεν επιτρέπει την ύπαρξη όπλων εντός των αποκλεισμένων περιοχών οποιασδήποτε εκδήλωσης.

Πηγές περιέγραψαν ότι ο πυροβολισμός προερχόταν από τη δεξιά πλευρά του Τραμπ την ώρα που στεκόταν στο βάθρο. Δευτερόλεπτα αφότου ακούστηκαν πυροβολισμοί, ελεύθεροι σκοπευτές αντεπίθεσης της Μυστικής Υπηρεσίας άρχισαν να πυροβολούν τον ύποπτο που βρέθηκε στην κορυφή μιας στέγης.

Συγκεκριμένα, η τοποθεσία του δράστη ήταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας, εγείροντας ερωτήματα τόσο για το μέγεθος της περιμέτρου όσο και για τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του κτηρίου American Glass Research.

Πηγές από την αστυνομία λένε ότι στη συνέχεια της έρευνας θα γίνει μια επανεξέταση του κατά πόσον η Μυστική Υπηρεσία είχε αρκετούς πόρους διαθέσιμους για να προστατεύσει τον Τραμπ λίγες μέρες προτού πάρει επίσημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία και εάν ακολουθήθηκαν διαδικασίες για τη διενέργεια σάρωσης ασφαλείας του κτηρίου που πρόσφερε πλεονεκτική θέση στον δράστη.

Η Μυστική Υπηρεσία λέει ότι ο διευθυντής της υπηρεσίας βρισκόταν στο Μιλγουόκι την ώρα των πυροβολισμών στη συγκέντρωση Τραμπ. Η Υπηρεσία πρόσθεσε ότι υπήρχαν τέσσερις ομάδες αντισκοπευτών στο έδαφος — δύο από τη Μυστική Υπηρεσία και δύο από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου τη στιγμή του πυροβολισμού.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές που είχαν επωμιστεί το κομμάτι της ασφάλειας στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι αρνήθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ αίτημα για παροχή πρόσθετης ασφάλειας.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «απόλυτα ψευδή».

«Υπάρχει ένας αναληθής ισχυρισμός ότι ένα μέλος της ομάδας του πρώην Προέδρου ζήτησε πρόσθετους πόρους ασφαλείας και ότι αυτοί απορρίφθηκαν. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Στην πραγματικότητα, προσθέσαμε προστατευτικούς πόρους, τεχνολογία και δυνατότητες, καθώς οι ρυθμοί της καμπάνιας είναι πολύ εντατικοί», έγραψε ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Μυστικής Υπηρεσίας Άντονι Γκουλιέλμι σε μια ανάρτηση το πρωί της Κυριακής X.

Το FBI απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς το βράδυ του Σαββάτου.

«Δεν υπήρξε κανένα πρόσθετο αίτημα για ασφάλεια που να απορρίφθηκε ποτέ από το FBI», δήλωσε ο Κέβιν Ρότζεκ, ο ειδικός πράκτορας του FBI, υπεύθυνος για το γραφείο του Πίτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ του Σαββάτου.

Τουλάχιστον ένας βουλευτής, ο Μαικ Βαλτζ της Φλόριντα, ισχυρίστηκε δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα αιτήματα του Τραμπ για αυξημένη ασφάλεια απορρίφθηκαν.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον ένοπλο να μετακινείται από ταράτσα σε ταράτσα

Αν και οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος που μίλησε στο BBC δήλωσε ότι προσπάθησε μάταια να ενημερώσει την αστυνομία και τη Μυστική Υπηρεσία για έναν πιθανό ελεύθερο σκοπευτή που ανέβηκε σε στέγη κτιρίου έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον χώρο που διεξαγόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Ο Μπεν Μέισερ βρισκόταν κατά μήκος ενός φράχτη όταν είδε «τον τύπο να κινείται από στέγη σε στέγη. (Είπα) σε έναν αξιωματικό ότι (ο φερόμενος ως δράστης) ήταν στην ταράτσα», σύμφωνα με το KDKA θυγατρικό του CNNi.

«Όταν γύρισα για να επιστρέψω εκεί που βρισκόμουν, ήταν όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί και τότε ήταν απλώς χάος, και όλοι φύγαμε τρέχοντας, και αυτό ήταν», συνέχισε ο Μέισερ.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC είδε τον ένοπλο στη στέγη πριν από τους πυροβολισμούς.

«Πιθανότατα πέντε έως επτά λεπτά από την ομιλία του Τραμπ, από όσο υπολογίζω, δεν έχω ιδέα, ξέρετε, παρατηρήσαμε έναν τύπο να σέρνεται στην οροφή του κτηρίου δίπλα μας, λίγα μέτρα μακριά μας. Στεκόμαστε λοιπόν εκεί και δείχνουμε τον τύπο που σέρνεται στην οροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ο ρεπόρτερ τον ρώτησε αν κρατούσε όπλο, απάντησε:

«Είχε τουφέκι, τον βλέπαμε καθαρά με τουφέκι. Απόλυτα».

«Τον δείχνουμε, η αστυνομία είναι εκεί κάτω τρέχοντας στο έδαφος. Τους λέμε υπάρχει ένας τύπος στην ταράτσα με ένα τουφέκι. Και η αστυνομία ήταν σαν: Τι; Ξέρετε, σαν να μην ήξεραν τι συνέβαινε», συνέχισε.

«Και το επόμενο πράγμα που σκέφτομαι από μέσα μου, είναι γιατί ο Τραμπ μιλάει ακόμα; Γιατί δεν τον τράβηξαν από τη σκηνή;».

Στην ερώτηση του ρεπόρτερ αν οι πυροβλισμοί έπεσαν από εκεί, εκείνος απάντησε καταφατικά: «Εκατό τα εκατό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως τον υπέδειξαν στις Μυστικές Υπηρεσίες για δύο-τρία λεπτά.

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών

Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ, βλέπουν πρώην πράκτορες του FBI και υπεύθυνοι ασφαλείας μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αποκαλύπτοντας όλους τους λόγους που η κατάληξη θα μπορούσε να ήταν μοιραία.

Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κάλεσε τη διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ Κίμπερλι Τσιτλ να καταθέσει σε ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου.

Οι περισσότεροι στέκονται στο γεγονός του πώς δεν έγινε σωστή αυτοψία του χώρου και δεν σφραγίστηκε το σημείο από όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί παρότι ήταν πολύ κοντά στο χώρο της συγκέντρωσης.

Το επιχείρημα λογικό όχι μόνο γιατί ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς κατάφερε να ρίξει πέντε πυροβολισμούς, τραυματίζοντας το Τραμπ και άλλα δύο άτομα, ενώ ένα άλλο έπεσε νεκρό, πριν εξουδετερωθεί από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή. Αυτό γιατί η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική αν ο Κρουκς είχε συνεργό ή συνεργούς που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πυροβολούν κατά του Τραμπ σκοτώνοντας τον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης