ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές μαρτυρίες για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Επικράτησε πανδαιμόνιο»

Δραματικές μαρτυρίες για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Επικράτησε πανδαιμόνιο»
AP Photo/Gene J. Puskar

Πανδαιμόνιο αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες για να περιγράψουν τι επακολούθησε μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Ένας άνδρας που μίλησε πριν από τον Τραμπ στη συγκέντρωση του Σαββάτου δήλωσε στο CNNi ότι πήδηξε πάνω από ένα οδόφραγμα για να παρηγορήσει ένα άτομο που αιμορραγούσε μετά από πυροβολισμό.

Ο Ρίκο Έλμορ μίλησε στο CNN καθώς απομακρυνόταν από τη σκηνή της συγκέντρωσης. Το λευκό του πουκάμισο ήταν λερωμένο με αίμα από το θύμα, το οποίο, όπως είπε, δεν γνώριζε.

Ο Έλμορ περιέγραψε ότι πήδηξε πάνω από το φράγμα και έβαλε το χέρι του στο κεφάλι του παρευρισκόμενου που πυροβολήθηκε.

«Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι έπεσαν πυροβολισμοί και τότε πήδηξα πάνω από το φράγμα και έβαλα το χέρι μου στο κεφάλι του τύπου που αιμορραγούσε έντονα», δήλωσε ο Έλμορ στο CNN.

Είπε ότι δεν γνώριζε τον παρευρισκόμενο και ότι ήταν «απλά ένας ξένος».

Ο Έλμορ ήταν εμφανώς ταραγμένος, αλλά δήλωσε ότι δεν έπαθε τίποτα. Είπε ότι είδε μόνο έναν παρευρισκόμενο να χτυπιέται και δεν είδε τι συνέβη στον Τραμπ.

Μια γυναίκα, δήλωσε στο NBC News ότι βρισκόταν στην πρώτη σειρά και είδε το «αίμα» να βγαίνει από το αυτί του πρώην προέδρου.

Και ένας άνδρας που ονομάζεται Τζόζεφ είπε ότι μέτρησε επτά πυροβολισμούς και είδε έναν άνδρα να δέχεται πλήγμα.

Ο Τζόζεφ, ο οποίος είναι γιατρός και βρισκόταν στην τρίτη σειρά, είπε ότι ο άνδρας που χτυπήθηκε από τους πυροβολισμούς βρισκόταν στην κερκίδα και φαινόταν να έχει χτυπηθεί στο κεφάλι από πίσω.

«Σκοτώθηκε ακαριαία, απ' ό,τι μπόρεσα να καταλάβω. Σε εκείνο το σημείο, η πολιτειακή αστυνομία και μια ομάδα SWAT άρχισαν να εκκενώνουν τις κερκίδες και βοήθησα να μεταφερθεί ο άνδρας σε μια σκηνή».

Ο Τζόζεφ είπε ότι χτυπήθηκε επίσης μια γυναίκα. «Φάνηκε ότι είχε δεχτεί πυροβολισμό στο αντιβράχιο και στο χέρι», είπε.

Ο γιατρός είπε πώς ο άνδρας που πέθανε στεκόταν μαζί με μέλη της οικογένειάς του. «Ήταν σε κατάσταση σοκ - δεν ήξεραν τι συνέβαινε, αλλά ο άνδρας σίγουρα σκοτώθηκε ακαριαία», είπε.

Άκουσα τέσσερις πυροβολισμούς

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν», πρόσθεσε.

Ο Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε. Επεσήμανε ότι μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η Μυστική Υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ