ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ισραηλινή επίθεση κοντά στη Χαν Γιουνίς

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Ισραήλ για την επίθεση στην Αλ-Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων που βρήκαν καταφύγιο στο Αλ-Μαουάσ, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως "ασφαλή ζώνη" στη Χαν Γιουνίς, και η σφαγή δεκάδων αμάχων είναι ένα ακόμη στάδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να εξοντώσει ολοκληρωτικά τους Παλαιστίνιους» σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ στη θετική ανταπόκριση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, η επιλογή για άλλη μια φορά της κυβέρνησης Νετανιάχου για αιματοχυσία αποτελεί απόδειξη ότι προσπαθεί να αποτρέψει τις διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αυτή τη βαρβαρότητα».

Ερντογάν: «Απαραδέκτη» η συνεργασία συμμάχων με το Ισραήλ

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά του Ισραήλ και κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «λαμβάνει χώρα μεγάλη σφαγή στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου» και υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιμένει να μην εφαρμόζει όσα απαιτεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο κατηγορείται για γενοκτονία. «Με τις επεκτατικές και απερίσκεπτες πολιτικές της, η κυβέρνηση Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο των πολιτών της, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δομή που δεν αναγνωρίζει κανέναν νόμο», συνέχισε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από σύμμαχες χώρες. «Είναι απαράδεκτο η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία καταπατά τις θεμελιώδεις αξίες της συμμαχίας μας, να διατηρεί τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Οι πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα δεν θα εγκριθούν από την Τουρκία», ανέφερε.

Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος έχει αυξηθεί παρά τις πιέσεις. Όπως είπε, η Τουρκία δεν θα διστάσει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, αν χρειαστεί να γίνει εγγυήτρια χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης