ΚΟΣΜΟΣ

Οι γκάφες του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν μέσω των αμφισβητήσεων για την πνευματική του οξύτητα, που καταστούν αμφίβολη την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε μαχητικός στη μακρά συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της 75ης συνόδου του NATO, στην οποία η επίδοσή του κρίθηκε μάλλον καλή, ωστόσο επισκιάστηκε από τουλάχιστον δυο μεγαλειώδη φραστικά ολισθήματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δυο εντυπωσιακές γκάφες, τη μια από τις οποίες έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο αντίπαλός του.

Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», αντί να προφέρει το όνομα της Κάμαλα Χάρις.

«Σπουδαία δουλειά, Τζο», κάγχασε αμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε μνημειώδες φραστικό ολίσθημα.

Στη σύνοδο του NATO, ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, προτού συνειδητοποιήσει το λάθος, επιστρέψει στο μικρόφωνο και δηλώσει: «...θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι!»

«Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν», δικαιολογήθηκε.

Ολοένα περισσότεροι Δημοκρατικοί αμφισβητούν το εάν ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί ακόμη να σώσει την υποψηφιότητά του, μερικές εβδομάδες πριν από το εθνικό συνέδριο του κόμματος στο οποίο υποτίθεται θα οριστικοποιηθεί, από τη 19η ως την 22η Αυγούστου στο Σικάγο.

Ορισμένοι τοποθετήθηκαν δημόσια, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις να εγκαταλείψει να έχουν γίνει μέχρι στιγμής μαζικές, ούτε να τις ενστερνιστούν οι σημαντικότερες μορφές της παράταξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει διακριτικά να κάνει έρευνα για τις πιθανότητες που έχει η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, 59 ετών, να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ, σύμφωνα με πηγές του CBS στο Δημοκρατικό κόμμα, «δεκάδες» κοινοβουλευτικοί της παράταξης ετοιμάζονται να ζητήσουν δημόσια από τον πρόεδρο να αποσυρθεί, κάτι που έχουν πράξει ήδη πάνω από δέκα.

Και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, τα δυο τρίτα (το 67%) των Αμερικανών θεωρούν πως ο κ. Μπάιντεν πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αξιοσημείωτα, στις τάξεις των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών η άποψη αυτή είναι επίσης πλειοψηφική, φθάνει το 56%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης