ΚΟΣΜΟΣ

Στην εκλογική κούρσα παραμένει ο Μπάιντεν: «Θα νικήσω ξανά τον Τραμπ» - Έκανε πάλι γκάφα

Στην εκλογική κούρσα παραμένει ο Μπάιντεν: «Θα νικήσω ξανά τον Τραμπ» - Έκανε πάλι γκάφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 11 Ιουλίου 2024

AP Photo/Jacquelyn Martin

Στην κούρσα των εκλογών για την προεδρία των ΗΠΑ παραμένει ο Τζο Μπάιντεν παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους Δημοκρατικούς να αποσυρθεί μετά το φιάσκο του ντιμπέιτ με τον Ντόναλτ Τραμπ. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου του NATO, είπε πως θεωρεί πως έχει τα περισσότερα «προσόντα» και πως είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ.

«Νομίζω πως είμαι ο άνθρωπος με τα περισσότερα προσόντα για να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Τον νίκησα (τον Τραμπ) μια φορά ήδη, θα τον νικήσω ξανά», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν.

Το ζητούμενο, πρόσθεσε, δεν είναι η υστεροφημία του, η πολιτική κληρονομιά του: «Το κάνω για να τελειώσω τη δουλειά που άρχισα».

«Οι εξετάσεις δείχνουν πως είμαι σε καλή φόρμα»

Καθώς οι αμφισβητήσεις για την κατάσταση της υγείας του, ιδίως της πνευματικής είναι έντονες κυρίως από τη δική του παράταξη τους Δημοκρατικούς, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως έχει υποβληθεί σε εξετάσεις και πως είναι καλά.

«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, αλλά νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών.

Είπε πως υποβλήθηκε σε τρεις νευρολογικές εξετάσεις με την πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο και πως οι γιατροί «λένε πως είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι καλά».

«Εξετάζομαι καθημερινά όσον αφορά τις νευρολογικές μου δυνατότητες», πρόσθεσε, αναφερόμενος «στις αποφάσεις που παίρνω κάθε μέρα».

Θα είμαι σε θέση να «αντιμετωπίσω» Σι και Πούτιν σε τρία χρόνια από τώρα

Ο 81χρονος αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει ικανόςνα «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τα επόμενα χρόνια.

«Είμαι έτοιμος να τους αντιμετωπίσω τώρα καθώς και σε τρία χρόνια», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών.

Νέο φραστικό ολίσθημα

Δυστυχώς ο Μπάιντεν έκανε νέα γκάφα κατά τη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για τον «αντιπρόεδρο Τραμπ» αντί να πει το όνομα της Κάμαλας Χάρις.

Διαβεβαίωσε πάντως, πως η αντιπρόεδρός του, η Κάμαλα Χάρις, έχει «τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος».

«Δεν θα την είχα επιλέξει αν δεν θεωρούσα από την αρχή ότι έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος (...) για αυτό την επέλεξα», επέμεινε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, ο οποίος δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ανησυχούν οι σύμμαχοί μας για μια εκλογή Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται «καταστροφή» σε περίπτωση νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Οι «ευρωπαίοι σύμμαχοι» δεν είπαν «‘Τζο, μην θέσεις υποψηφιότητα’», τόνισε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό που μου είπαν ήταν ‘πρέπει να νικήσεις, δεν μπορείς να αφήσεις να επιστρέψει αυτός ο τύπος. Θα ήταν καταστροφή’», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ