ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αλλάζει με τα δυτικά F16 - Οι ρωσικές κινήσεις στη σκακιέρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι αλλάζει με τα δυτικά F16 - Οι ρωσικές κινήσεις στη σκακιέρα

Μαχητικά αεροσκάφη F16 

AP Photo/Vadim Ghirda

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έστειλε ηχηρό μήνυμα από την πλευρά της Δύσης προς τη Μόσχα. Με 80 μαχητικά το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία στη μάχη που οδεύει για τρίτο έτος απέναντι στη Ρωσία.

Η απόφαση της βορειοατλαντικής συμμαχίας αλλάζει σε μεγάλο βαθμό και πάλι τα δεδομένα ενός πολέμου για τον οποίο κανένας ακόμη και σήμερα δεν έχει ορίζοντα κατάπαυσης.

Τα μαχητικά που οι νατοϊκές δυνάμεις αποστέλλουν εντός των επόμενων ημερών στο Κίεβο είναι δεδομένο πως συνοδεύονται από αντίστοιχα πυραυλικά συστήματα αλλά και εγγυήσεις ανεφοδιασμού και συντήρησης σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο αμιγώς στρατιωτικό σκέλος η Ουκρανία και ο Ζελένσκι αποκτούν μετά από δύο χρόνια εκκλήσεων το εργαλείο που ζητούν προκειμένου να ανακόψουν από τη μία τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος και από την άλλη να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων σε κατεχόμενα εδάφη σε ανατολή και νότο της Ουκρανίας.

Η σημαντικότερη μέχρι σήμερα ενίσχυση της Δύσης στο Κίεβο

Η εξέλιξη αυτή σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία απλή υπόθεση καθώς τα αρχικώς 80 F-16 αποτελούν σημαντικότατη, ίσως τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα – ενίσχυση για το Κίεβο.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά είναι δεδομένο πως τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παίρνουν για πρώτη φορά τέτοιο ρίσκο έναντι της Μόσχας, σε μία περίοδο που όλα τα δεδομένα έδειχναν υποχώρηση για το Κίεβο σε όλα τα μέτωπα.

Δεν αποκλείονται ρωσικά πλήγματα και εκτός Ουκρανίας

Η Μόσχα είναι δεδομένο πως θα επιχειρήσει από τη μία να αναχαιτίσει τις επιθέσεις από τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά και φαίνεται να έχει την «διάθεση» να πλήξει στόχους και εκτός Ουκρανίας.

Η κλιμάκωση στα πεδία των μαχών αναμένεται να είναι άμεση και κατακόρυφη και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο το Κρεμλίνο να επιχειρήσει να βάλει στο στόχαστρο του είτε άμεσα – μέσω πυραυλικού χτυπήματος- είτε έμμεσα – με δολιοφθορά – τις χώρες που θα δώσουν χώρο, υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό στην ουκρανική προσπάθεια για αντιστροφή της κατάστασης και αντεπίθεση.

Δεσμευτική η απόφαση των ΗΠΑ όποιος και αν είναι πρόεδρος

Σε διπλωματικό επίπεδο επίσης η απόφαση του ΝΑΤΟ για σημαντική αεροπορική ενίσχυση της Ουκρανίας πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες το ρήγμα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση να βαθύνει κι άλλο με το φως στο τούνελ να είναι σήμερα άκρως παρακινδυνευμένη πρόβλεψη.

Οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ ίσως να είναι το μοναδικό γεγονός το οποίο παρακολουθεί τόσο στενά η πλευρά της Ρωσίας, αν και η συμφωνία ΝΑΤΟ και Ουκρανίας είναι δεσμευτική για τις ΗΠΑ ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τι στάση θα κρατήσει η Κίνα και η Βόρεια Κορέα

Στην ομολογουμένως εξαιρετικά περίπλοκη «εξίσωση» της Ουκρανίας όπως αυτή διαμορφώνεται από σήμερα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν υπάρξει στο άμεσο μέλλον ανοιχτή ανάμειξη και της Κίνας η οποία έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν στηρίζει πολεμικά τη Μόσχα.

Αν οι δυτικές δυνάμεις ανοίξουν τη βεντάλια των χτυπημάτων και των επιλογών της Ουκρανίας δεν είναι απίθανο ο Πούτιν να ενεργοποιήσει την αμυντική συμφωνία και με τη Βόρεια Κορέα που εσχάτως έχει υπογραφεί και το χειρότερο είναι πως το σενάριο ενός χτυπήματος με τακτικό πυρηνικό όπλο πλησιάζει επικίνδυνα.

Με όλα τα παραπάνω να βρίσκονται πλέον σε στάδιο υλοποίησης και όχι σχεδιασμού η απόφαση της βορειοατλαντικής συμμαχίας για ενίσχυση από αέρος στον αγώνα της Ουκρανίας θα είναι στο μέλλον μία σημαντική, για ουσιαστικούς αλλά και ιστορικούς λόγους, ημερομηνία.