ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασε τις «εξετάσεις» στο ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν - Σε κινούμενη άμμο τα επόμενα 24ωρα του προέδρου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

(AP Photo/Evan Vucci

Μία από τις πιο κρίσιμες συνεντεύξεις Τύπου στη σύγχρονη ιστορία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος καλέιται να δώσει την Πέμπτη ( 01:30 τα ξημερώματα Παρασκευής 12/7, ώρα Ελλάδος)  ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η δημοτικότητά του καταρρέει και ενώ εντείνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί από την εκλογική κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το «στοίχημα» της αξιοπρεπούς παρουσίας του Αμερικανού προέδρου κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΝΑΤΟ φαίνεται να κερδήθηκε, καθώς κατάφερε να ανταπεξέλθει στοιχειδώς στις υποχρεώσεις του.

Ωστόσο οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών από το Κογκρέσο μέχρι το Χόλιγουντ τον καλούσαν να παραιτηθεί για χάρη του κόμματος και της χώρας, ενώ η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Νάνσι Πελόζιέστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι ένας απείθαρχος πρόεδρος θα πρέπει να ξανασκεφτεί τις επιλογές του.

Σύμφωνα με το CNNi η «εξέγερση» κατά της υποψηφιότητας του Μπάιντεν, στην οποία περιλαμβάνεται μια μειοψηφία Δημοκρατικών του Κογκρέσου, αντανακλά τον φόβο που κυριαρχεί στο Καπιτώλιο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ωθήσει το Ρεπουμπικανικό κόμμα στη νίκη και να καταφέρει να συγκεντρώσει το μονοπώλιο της εξουσίας στο Κογκρέσο, το Λευκό Οίκο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι η επιμονή του Μπάιντεν να θέσει ξανά υποψηφιότητα, παρά τις «σκουριασμένες» επικοινωνιακές του δεξιότητες που παρακολουθήσαμε στο debate με τον Τραμπ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία που ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να σώσει.

Ομως ο 81χρονος πρόεδρος δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν παραδίδει τα σκήπτρα.
Τρεις παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση αυτής του της προοπτικής:

  1. η αμφισβήτηση της υποστήριξης από το κόμμα του
  2. η απόσυρση των χορηγών της καμπάνιας του
  3. τα απογοητευτικά εκλογικά δεδομένα στις δημοσκοπήσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών

Και ενώ στη χώρα του καλείται να αντιμετωπίσει τα πυρά που δέχεται πανταχόθεν γαι τις ηγετικές του ικανότητες (σωματικά και πνευματικά) ώστε να κυβερνήσει για μια ακόμη θητεία, κλήθηκε να δώσει εξετάσεις και στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τετάρτη (10/7) ενώπιον της διεθνούς πολιτικής κοινότητας καθώς ηγείτο των συζητήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα δύσκολα όμως ελλοχεύουν καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεκλογικής του καμπάνιας συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) με Δημοκρατικούς γερουσιαστές προκειμένου να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν. Ο δρόμος μέχρι να τους πείσουν δείχνει μακρύς και χρειάζονται πράξεις που θα αποδεικνύουν πως είναι ικανός αντίπαλος και μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Πάντως οι Δημοκρατικοί δείχνουν πως παίρνουν πλέον ανοιχτά θέση.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπραντ Σνάιντερ του Ιλινόις που καλεί και αυτός τον Πρόεδρο Μπάιντεν να παραιτηθεί. Είναι ο 11ος βουλετής των Δημοκρατικών που ζητά την παράιτηση Μπάιντεν και όπως ΄λολα δεόιχνουν θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

«Λατρεύω τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Είμαι για πάντα ευγνώμων για την ηγεσία του και την υπηρεσία του στο έθνος μας. Ήρθε η ώρα, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν να δώσει ηρωικά τη δάδα σε μια νέα γενιά ηγεσίας για να μας καθοδηγήσει στο μέλλον που μας επέτρεψε και μας εξουσιοδότησε να επιδιώξουμε», δήλωσε ο Σνάιντερ.

Νωρίτερα δύο στελέχη της εκστρατείας Μπάιντεν συναντήθηκαν με μια ομάδα υποστηρικτών της Νίκι Χέιλι μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με πηγή του CNNi αρκετοί από την ομάδα Χέιλι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του προέδρου και προτείνουν να αλλάξει κατεύθυνση η εκστρατεία. Προφανώς και επικεφαλής.

Επίσης σήμερα (11/7), η 42χρονη Χίλαρι Σόλτεν απηύθυνε την ίδια έκκληση μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Δεν έχει να κάνει με το παρελθόν, αλλά με το μέλλον. Είναι ώρα να παραδώσει την σκυτάλη (στον επόμενο)», έγραψε και τόνισε πως «είναι αναγκαίο να έχουμε τον ισχυρότερο δυνατόν υποψήφιο στην κορυφή του ψηφοδελτίου».

Μέχρι στιγμής, 11 βουλευτές και ένας γερουσιαστής των Δημοκρατικών έχουν καλέσει δημοσίως τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα. Πρόκειται για τους βουλευτές Λόιντ Ντόγκετ (Τέξας), Ραούλ Γκριχάλβα (Αριζόνα), Σεθ Μούλτον (Μασαχουσέτη), Μάικ Κουίγκλι (Ιλινόι), Άντζι Κρεγκ (Μινεσότα), Άνταμ Σμιθ (Ουάσινγκτον), Μίκι Σέριλ (Νιου Τζέρσεϊ), Πατ Ράιαν (Νέα Υόρκη), Ερλ Μπλουμενάουερ (Όρεγκον), Χίλαρι Σόλτεν (Μίσιγκαν), Μπραντ Σνάιντερ (Ιλινόι) και τον γερουσιαστή Πίτερ Γουέλτς (Βερμόντ).

Ηδη και στο Σικάγο πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες καθώς θεωρούν πως οδεύουν σε εκλογές στις οποίες ο Μπάιντεν θα σφραγίσει την ήττα. Οι Δημοκρατικοί του Σικάγο δε μιλούν στον αέρα αλλά λόγω των παραπόνων που εισποράττουν από τους ψηφοφορους τους και φυσικά λόγω των δημοσκοπήσεων και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο Μπάιντεν, όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει την κούρσα αλλά - όπως είπε την Τρίτη (9/7) ο γερουσιαστής του Κολοράντο Μάικλ Μπένετ την Τρίτη στο CNNi - θα μπορούσε να δώσει στον Τραμπ μεγάλη ώθηση ώστε να εφαρμόσει ανενόχλητος την αυταρχική του ατζέντα.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάιντεν πέτυχε επικοινωνιακές νίκες στα σημεία, όμως μέσα σε 24 ώρες οι ελπίδες εξανεμίστηκαν και το ερώτημα παραμένει βαρύ: Θα καταφέρει να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς ενωμένους και με αέρα νίκης στο Εθνικό Συνέδριο τον Αύγουστο;

«Ο χρόνος πιέζει»

«Ο χρόνος πιέζει»: Με την επισήμανση αυτή η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκ των κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος Νάνσι Πελόζι δήλωσε χθες (10/7) ότι επαφίεται στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Πελόζι, που εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα, είχε ήδη δηλώσει ότι είναι «θεμιτό» να αναρωτιέται κανείς για την κατάσταση της υγείας του προέδρου και άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφασίσει να αποσυρθεί.

«Τον προτρέπουμε όλοι να λάβει μια απόφαση επειδή ο χρόνος πιέζει».
Η ίδια ωστόσο δεν πήρε θέση: «Θέλω να κάνει αυτό που θα αποφασίσει και έτσι θα γίνει. Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσει, εμείς θα το ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την υγεία του Μπάιντεν και επτά βουλευτές έφτασαν στο σημείο να του ζητήσουν δημοσίως να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Η μοναδική μάχη που δεν μπορεί
να κερδίσει είναι εκείνη ενάντια στον χρόνο»

Στη μακρά λίστα των διάσημων προσωπικοτήτων που καλούν τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί προστίθενται οι διάσημοι ηθοποιοί Μάικλ Ντάγκλας και Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών (…), οι γερουσιαστές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι άλλοι υποψήφιοι, που κινδυνεύουν να χάσουν τον Νοέμβριο, πρέπει να ζητήσουν από αυτόν τον πρόεδρο να αποσυρθεί οικειοθελώς», έγραψε ο Κλούνεϊ σε ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times, με τίτλο «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Όμως χρειαζόμαστε έναν άλλο υποψήφιο».

«Δεν θα νικήσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι, ο Κλούνεϊ συνιστά έναν ένθερμο Δημοκρατικό που εμπλέκεται ενεργά στη συγκέντρωση χρημάτων για το κόμμα.

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Αντιπρόεδρο και πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε εκείνον. Πιστεύω στον χαρακτήρα του, την ηθική του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, κέρδισε πολλές μάχες, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσει», παραδέχθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Όμως, η μοναδική μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι εκείνη ενάντια στον χρόνο» έγραψε επίσης ο ηθοποιός, αναφερόμενος στις αμφιβολίες που αναζωπυρώθηκαν, μετά το απογοητευτικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κορυφαίοι δεν έχουν μιλήσει ακόμα

Πάντως οι κορυφαίοι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία λέξη. Ο Μπάντεν έχει ακόμα ισχυρούς υποστηρικτές μέσα στο κόμμα..

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς από το Ντέλαγουερ, σύμμαχος του Μπάιντεν και συμπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας, είπε χθες (10/7) στο CNNi: «Θα είναι ο υποψήφιος μας στο συνέδριο. Θα είναι ο υποψήφιος μας το φθινόπωρο. Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν, ο οποίος εκπροσωπεί τη βασική πολιτεία της Πενσυλβάνια, είπε επίσης στο CNNi ότι «θα ήταν ντροπή να απορρίψουμε και να διώξουμε έναν καταπληκτικό πρόεδρο» και τόνισε ότι θα τον υπερασπιστεί δυναμικά στην επικείμενη συνεδρίαση των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι συνεχείς απογοητεύσεις και οι ενδείξεις ότι η εμμονική υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν θα μπορούσε να καταβαραθρώσει τις ελπίδες των Δημοκρατικών και να παραδώσει τις ΗΠΑ στον Τραμπ στις εκλογές Νοεμβρίου.

CNNi, Stephen Collinson/ Biden’s political position is rapidly deteriorating as critical news conference looms

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης