ΚΟΣΜΟΣ

Σε απόγνωση οι Ισπανοί: Ακριβά ενοίκια και Airbnb οδηγούν σε στεγαστική κρίση

AP Photo/Paul White

Ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί μένουν χωρίς σπίτι, με τα ενοίκια να αυξάνονται συνεχώς και οι διαθέσιμες κατοικίες στον αντίποδα να μειώνονται διότι μετατρέπονται σε χώρους βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί, με το ποσοστό των αστέγων να εκτοξεύεται στο 24% από το 2012 και με 28.000 ανθρώπους. Με, βάση, δε σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, περίπου το 45% των ανθρώπων που ζουν σε ενοίκιο κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα έχει αναγκάσει τους νέους και τις νέες να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους. Πάνω από το 60% των νέων ηλικίας 18 με 34 ετών ζει στο σπίτι των γονιών του.

Και ενώ το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το ποσοστό των κοινωνικών κατοικιών φτάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των κατοικιών, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9%.

Το πρόβλημα αναδεικνύεται και στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται για τα σπίτια που ενοικιάζονται: Περίπου 40 άνθρωποι απαντούν σε κάθε αγγελία που αναρτάται στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ιστότοπο εύρεσης κατοικιών.

Θα αυξηθούν κατά 184.000 οι κοινωνικές κατοικίες

Το τρέχον σχέδιο της κυβέρνησης της Ισπανίας θα προσθέσει 184.000 μονάδες κοινωνικών κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Ο Σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάιο ότι θα ήθελε το ποσοστό των κοινωνικών κατοικιών στη χώρα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2027. Όμως η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα χρειαστούν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον σπίτια.

Η υπουργός Στέγασης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ δήλωσε την Τρίτη (9/7) ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νέο σχέδιο προκειμένου για να τηρήσει τη δέσμευση του Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Λοθάνο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της υπηρεσίας στέγασης της ισπανικής πρωτεύουσας, στη Μαδρίτη 48.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την παροχή κοινωνικής κατοικίας, επεσήμανε ο ίδιος. Οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να τριπλασιάσουν τις κοινωνικές κατοικίες ώστε να φτάσουν τις 15.000 ως το 2030.

Επίσης επέκρινε πρόσφατη νομοθεσία που έχει στόχο να προστατεύει τα δικαιώματα των ενοικιαστών, επιτρέποντας σε ευάλωτους ανθρώπους να παραμένουν στο σπίτι που νοικιάζουν χωρίς να καταβάλουν μίσθωμα για έως και δύο χρόνια, καθώς εκτιμά ότι ωθεί τους ιδιοκτήτες να αποφεύγουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

«Αγκάθι» τα Airbnb - Διώχνουν τους ενοικιαστές για να στεγάσουν τουρίστες

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών ζητούν να αποχωρήσουν από το διαμέρισμα που νοικιάζουν οι πολίτες, με σκοπό να νοικιαστεί έπειτα σε τουρίστες.

Η κρίση είναι τόσο μεγάλη που ισπανικές πόλεις προσπαθούν να περιορίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης