ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτική βοήθεια μαμούθ 40 δισ. προς την Ουκρανία αποφάσισε το ΝΑΤΟ

Στρατιωτική βοήθεια μαμούθ 40 δισ. προς την Ουκρανία αποφάσισε το ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην οικογενειακή φωτογραφία 

AP Photo/Mark Schiefelbein

Στρατιωτική βοήθεια μαμούθ προς την Ουκρανία αποφάσισαν οι ηγέτες των 32 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο της συμμαχίας στην Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «μη αναστρέψιμη την πορεία την ένταξη της στο μέλλον».  

Η συμμαχία αποφάσισε η στρατιωτική βοήθεια που διαθέτει στην Ουκρανία να φθάσει κατ’ ελάχιστον τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τη «χρονιά που έρχεται» και να συνεχιστεί, σύμφωνα με το ανακοινωθέν των ηγετών.

Στη σύνοδο αυτή η Ουκρανία ευχόταν ότι θα σημειωνόταν πρόοδος ως προς την ουκρανική υποψηφιότητα προς ένταξη στην ατλαντική συμμαχία. Ωστόσο κάποιες χώρες, ανάμεσά τους κατά διπλωματικές πηγές οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εναντιώνονται σε αυτό άμεσα ή πρόωρα.

Πάντως στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται πως ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού συμφωνεί πως είναι «μη αναστρέψιμη» η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στους κόλπους του.

Για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι αποφάσεις του NATO «προσφέρουν στην Ουκρανία τη σαφήνεια που χρειαζόταν».

Ακόμη το Κίεβο θα ενισχυθεί μαχητικά αεροσκάφη F-16, συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων «θα φέρουν πιο κοντά» τη «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», διαβεβαίωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τα F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία «θα πετάξουν στους ουκρανικούς αιθέρες το καλοκαίρι», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του επισήμανε πως το Βέλγιο και η Νορβηγία δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν περισσότερα μαχητικά στην Ουκρανία, που είναι αντιμέτωπη με συχνές ομοβροντίες ρωσικών πυραύλων εναντίον αεροπορικών βάσεων, πόλεων και υποδομών της.

Ακόμη οι ηγέτες του NATO εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για την ενίσχυση της συμμαχίας της Ρωσίας και της Κίνας και κατήγγειλαν την «υποστήριξη» του Πεκίνου στο ρωσικό πολεμικό εγχείρημα στην Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν τους.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η συμμαχία να αφεθεί να μείνει πίσω», διατράνωσε ο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω αμφισβητήσεων για την κατάσταση της υγείας του Δημοκρατικού προέδρου, 81 ετών, και για το κατά πόσον είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες στις ΗΠΑ.

Στην σκιά των πιέσεων για αποχώρηση του Μπάιντεν η Σύνοδος

Η σύνοδος της Ουάσιγκτον εξάλλου έγινε σε ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αντιμέτωπος με κύμα αμφισβήτησης στο ίδιο το κόμμα του: αιρετοί τον καλούν να εγκαταλείψει την κούρσα για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η σκιά του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, που είχε επικρίνει έντονα άλλα κράτη μέλη του NATO κι είχε φθάσει στο σημείο να θέσει υπό αμφισβήτηση το Άρθρο 5 του Συμφώνου, ήταν παρούσα στη σύνοδο.

«Αναμένω πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός και πιστός σύμμαχος στο NATO», καθησύχασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του, ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ από την πλευρά του μίλησε για πόλωση στις ΗΠΑ που χαρακτήρισε «πολύ τοξική».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πήγε στη σύνοδο μετά τα πρόσφατα ταξίδια του στη Μόσχα και στο Πεκίνο, που προκάλεσαν από εκνευρισμό ως οργή στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ