ΚΟΣΜΟΣ

Να ετοιμαστεί για σύγκρουση διαρκείας η Πολωνία, λέει ο αρχηγός του στρατού

Πολωνοί στρατιώτες στα σύνορα με Λευκορωσία

AP Photo/Czarek Sokolowski

Για σύγκρουση «πλήρους κλίμακας» πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται η Πολωνία, ισχυρίστηκε ο αρχηγός του στρατού της χώρας, την ώρα που τα στρατεύματά της αναπτύσσονται συνεχώς στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

«Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση, όχι για μια ασύμμετρου τύπου σύγκρουση» δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου στρατηγός Βίσλαου Κούκουλα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Αυτό μας αναγκάζει να βρούμε μια καλή ισορροπία μεταξύ της συνοριακής αποστολής και της διατήρησης της έντασης της εκπαίδευσης στο στρατό» δήλωσε.

Επιπλέον 2.000 στρατιώτες στα σύνορα

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάβελ Μπέιτζντα δήλωσε ότι από τον Αύγουστο, ο αριθμός των στρατευμάτων που φρουρούν τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας θα αυξηθεί σε 8.000 από 6.000 που είναι σήμερα, ενώ μια πρόσθετη οπισθοφυλακή 9.000 ατόμων θα μπορεί να ενισχυθεί εντός 48 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η Πολωνία ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την «Ανατολική Ασπίδα», ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, το οποίο σχεδιάζει να ολοκληρώσει μέχρι το 2028.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα σύνορα με τη Λευκορωσία αποτελούν σημείο ανάφλεξης από τότε που άρχισαν να συρρέουν εκεί το 2021 μετανάστες, αφού η Λευκορωσία άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή. Προσέφερε έτσι μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη, μια κίνηση που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπούσε στη δημιουργία κρίσης.

Το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων ανερχόταν σε περίπου 190.000 άτομα στο τέλος του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, εναέριων, ναυτικών, ειδικών δυνάμεων και δυνάμεων εδαφικής άμυνας.

Η Πολωνία σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 300.000 στρατιώτες μέσα σε λίγα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης