ΚΟΣΜΟΣ

Γάλα αυγά και σφαίρες: «Είδη πρώτης ανάγκης» στους αυτόματους πωλητές των ΗΠΑ

Ο αυτόματος πωλητής που βγάζει σφαίρες 

American Rounds via AP

Γάλα αλλά και ... σφαίρες μπορούν να αγοράζουν πολίτες σε παντοπωλεία στην Αλαμπάμα, την Οκλαχόμα και το Τέξας στις ΗΠΑ μετά την εγκατάσταση ηλεκτρονικών αυτόματων πωλητών που δίνουν και αυτή την επιλογή. 

Η American Rounds, όπως αναφέρει το abcnews.go.com δήλωσε ότι τα μηχανήματά της χρησιμοποιούν σαρωτή αναγνώρισης και λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να επαληθεύουν την ηλικία του αγοραστή και είναι τόσο «γρήγορα και εύκολα» στη χρήση όσο ένα tablet υπολογιστή.

Ωστόσο, οι πολέμιοι της οπλοκατοχής ανησυχούν ότι η πώληση σφαιρών από αυτόματους πωλητές θα οδηγήσει σε περισσότερους πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, όπου η βία με όπλα σκότωσε τουλάχιστον 33 ανθρώπους μόνο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τεχνολογία επαλήθευσης της ηλικίας σημαίνει ότι οι συναλλαγές είναι εξίσου ή και περισσότερο ασφαλείς από τις διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες μπορεί να μην απαιτούν από τον αγοραστή να προσκομίσει αποδεικτικό ηλικίας, ή στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπου υπάρχει κίνδυνος κλοπής.

Μέχρι στιγμής, το 2024 έχουν σημειωθεί 15 μαζικές δολοφονίες με τη χρήση πυροβόλου όπλου, έναντι 39 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαιτεί την ηλικία των 18 ετών για την αγορά πυρομαχικών για κυνηγετικά όπλα και τουφέκια και την ηλικία των 21 ετών για την αγορά πυρομαχικών για πιστόλια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γκραντ Μάγκερς δήλωσε ότι τα μηχανήματά της απαιτούν ο αγοραστής να είναι τουλάχιστον 21 ετών.

Το μηχάνημα λειτουργεί απαιτώντας από τον πελάτη να σαρώσει την άδεια οδήγησής του για να επικυρώσει ότι είναι τουλάχιστον 21 ετών. Η σάρωση ελέγχει επίσης ότι πρόκειται για έγκυρη άδεια, είπε. Ακολουθεί μια σάρωση αναγνώρισης προσώπου για να επαληθευτεί ότι «είστε αυτός που λέτε ότι είστε ως καταναλωτής», τόνισε.

«Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή σας με το προϊόν σας και είστε έτοιμοι να φύγετε», είπε. «Η όλη εμπειρία διαρκεί ενάμισι λεπτό μόλις εξοικειωθείτε με το μηχάνημα», πρόσθεσε.

Τα παραθυράκια στις διαδικτυακές συναλλαγές

Ο αυτόματος πωλητής είναι μια άλλη μέθοδος πώλησης. Μια έκθεση του Μαρτίου από την Everytown for Gun Safety διαπίστωσε ότι αρκετοί μεγάλοι διαδικτυακοί πωλητές πυρομαχικών δεν φαίνεται να επαληθεύουν την ηλικία των πελατών τους, παρά τις απαιτήσεις.

Πέρυσι, ένας διαδικτυακός έμπορος λιανικής πώλησης συμβιβάστηκε με αγωγή που κατέθεσαν οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς σε λύκειο του Τέξας το 2018. Οι οικογένειες δήλωσαν ότι ο 17χρονος δράστης μπόρεσε να αγοράσει πυρομαχικά από τον λιανοπωλητή που δεν επαλήθευσε την ηλικία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης