ΚΟΣΜΟΣ

Βρήκαν σορό ορειβάτη μετά από 22 χρόνια στο Περού - Συγκλονισμένη η οικογένεια του

Βρήκαν σορό ορειβάτη μετά από 22 χρόνια στο Περού - Συγκλονισμένη η οικογένεια του

Από την μεταφορά της σορού του Αμερικανού ορειβάτη στο Περού

Peruvian National Police via AP

Σορός Αμερικανού ορειβάτη ανακαλύφθηκε από δύο ομοεθνείς του  22 χρόνια μετά την εξαφάνισή του μετά από χιονοστιβάδα στις περουβιανές Άνδεις.

Η σορός ενός Αμερικανού ορειβάτη ανακαλύφθηκε από δύο συναδέλφους του, 22 χρόνια μετά την εξαφάνισή του μετά από χιονοστιβάδα στις περουβιανές Άνδεις.

Οι Ράιαν Κούπερ και ο Ουέσλει Γουόρεν βρήκαν το πτώμα του Μπιλ Σταμπφλ στις 27 Ιουνίου στο όρος Χουασκασράν, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Σταμπφλ, γιο του Μπιλ.

Οι ορειβάτες κατέβαιναν το βουνό στην Cordillera Blanca του Περού μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή του, ύψους 22.000 ποδιών, όταν βρήκαν το πτώμα, σε ύψος περίπου 16.500 ποδιών.

Ο Κούπερ δήλωσε στο CNNi την Τρίτη (8/7) ότι παρατήρησαν ένα αντικείμενο που δεν ταίριαζε απόλυτα με το τοπίο και αποφάσισαν να το ερευνήσουν.

Είπε ότι ο πάγος είχε διατηρήσει το σώμα και τα υπάρχοντά του και ότι η βέρα του Σταμπφλ, το κράνος, οι μπότες ορειβασίας και το μπουφάν του ήταν άθικτα.

Τα αδέρφια κατάφεραν να τον αναγνωρίσουν από μία τσάντα που είχε πάνω στο σώμα του, μέσα στην οποία βρήκαν την ταυτότητά του, μια φωτογραφική μηχανή, διαβατήριο, πορτοφόλι και γυαλιά - τα οποία ήταν επίσης άθικτα.

«Κάποιος τον αγαπούσε και κάποιος ήθελε να γυρίσει σπίτι», δήλωσε ο Κούπερ. «Μόλις έμαθα ότι ήταν Αμερικανός ορειβάτης, ήξερα ότι είχαμε την ευθύνη να εντοπίσουμε την οικογένεια και να τους δώσουμε τα νέα», υπογράμμισε.

Ο Σταμπφλ και δύο άλλοι ορειβάτες και φίλοι του, ο Στιβ Ερσκίν και ο Μάθιου Ρίτσαρντσον, σκοτώθηκαν όλοι από χιονοστιβάδα στις 24 Ιουνίου 2002, δήλωσε η κόρη του Σταμπφλ, Τζένιφερ στο CNNi την Τρίτη (8/7). Τα πτώματά τους δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ, εκτός από αυτό του Ερσκίν, πρόσθεσε. Ο Σταμπφλ ήταν 58 ετών εκείνη την εποχή.

Η σορός του ανασύρθηκε και κατέβηκε από το βουνό στις 5 Ιουλίου από την Περουβιανή Ένωση Ορεινής Διάσωσης και την Εθνική Αστυνομία του Περού.

Το σοκ της οικογένειας

Μετά από τόσα χρόνια, η είδηση προκάλεσε σοκ στην οικογένεια του Σταμπφλ.

«Η καρδιά μου βυθίστηκε. Μετά από 22 χρόνια είχα συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είναι εκεί. Είναι μέρος του βουνού. Σαν να μην πρόκειται ποτέ να τον πάρουμε πίσω. Το γεγονός ότι τον βρήκαν, άνοιξε όλες τις πληγές», δήλωσε η Τζένιφερ.

«Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για το ότι ο σύζυγός σου σκοτώνεται ακαριαία», δήλωσε η Τζάνετ, προσθέτοντας ότι δεν πίστευε ποτέ ότι θα ανακάλυπταν το πτώμα του συζύγου της.

Η Τζάνετ είπε ότι ο σύζυγός της αγαπούσε την ορειβασία. «Το απολάμβανε τόσο πολύ. Έλεγε ότι πάντα ένιωθε πιο κοντά στον Θεό όταν έφτανε στην κορυφή του βουνού», είπε η Τζάνετ.

«Τώρα ήρθε η ώρα να τον φέρουμε στο σπίτι, ελπίζω», είπε ο γιος του.

Η σορός του Σταμπφλ θα μεταφερθεί σε γραφείο τελετών στη Λίμα, όπου θα αποτεφρωθεί και η τέφρα θα σταλεί στην οικογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.