ΚΟΣΜΟΣ

Politico: «Επιχείρηση γοητείας» από την Φον ντερ Λάιεν για να διασφαλίσει επανεκλογή στην Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 

AP Photo/Harry Nakos

Μία ... επιχείρηση γοητείας έχει ξεκινήσει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και το επιτελείο της καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι στη μυστική ψηφοφορία που θα γίνει στις  στο Στρασβούργο για την επανεκλογή της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει επιτυχή κατάληξη για εκείνη.   

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών. Αλλά για να εγκριθεί η εκλογή της από το Ευρωκοινοβούλιο, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τις ψήφους 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Αν δεν τα καταφέρει, είναι εκτός και οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να βρουν εναλλακτική λύση.

Αυτό θα ήταν καταστροφή για την αξιοπιστία του μπλοκ - και για την καριέρα της φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Politico.

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και τόσο ή ίδια η φον ντερ Λάιεν όσο και η ομάδα της συναντούν όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές, συχνά μεμονωμένα, καθώς δεν μπορεί κάθε πολιτική ομάδα της Ε.Ε ή επικεφαλής αντιπροσωπείας να εγγυηθεί την ψήφο όλων των ευρωβουλευτών της.

«Πρέπει να διαπραγματευτείς και να ελπίζεις ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», δήλωσε άτομο που βρίσκεται κοντά στη Φον Ντερ Λάιεν που μίλησε με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει γνωστή η ταυτότητά του. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Γνωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη πολλές από αυτές τις προσωπικές σχέσεις με τους ευρωβουλευτές».

Αλλά επειδή η ψηφοφορία θα γίνει μυστικά, είναι δύσκολο για τη Φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες των ομάδων να πραγματοποιήσουν «το καλό, πατροπαράδοτο αμερικανικό μαστίγωμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, αναφερόμενος στην πρακτική της χρήσης κινήτρων ή απειλών για να κάνουν τους βουλευτές να συμμορφωθούν.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει

«Είναι πρόκληση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αντιμετώπισε δύο φορές (με επιτυχία) μυστική ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές. «Είναι πραγματικά ανεξάρτητοι όταν ψηφίζουν μυστικά».

Αυτή η ανεξαρτησία έρχεται με κόστος τη λογοδοσία στους ψηφοφόρους.

«Είναι αντιδημοκρατικό», δήλωσε η Ναταλί Μπρακ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Université Libre de Bruxelles.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει συνεχώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να είναι πιο διαφανείς, να λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΕ όταν επιλέγουν ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις

«Αλλά ταυτόχρονα, οι πολίτες δεν γνωρίζουν την άμεση σχέση μεταξύ της ψήφου τους για έναν ευρωβουλευτή και του αν ο εν λόγω ευρωβουλευτής θα ψηφίσει υπέρ ή κατά του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από δημοκρατική άποψη, αυτό δεν είναι σπουδαίο», τονίζει η Μπρακ.

Για να περάσει τον πήχη των 361 ψήφων, η φον ντερ Λάιεν θα ελπίζει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τις κεντρώες ομάδες που την υποστήριξαν την προηγούμενη φορά - το δικό της ΕΛΚ, τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τη φιλελεύθερη Ανανέωση - οι οποίες διαθέτουν συνολικά σχεδόν 400 έδρες.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Η Μελόνι απείχε όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει για τη φον ντερ Λάιεν στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η ίδια η φον ντερ Λάιεν δεν το ρισκάρει. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν πήγε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να επικεντρωθεί «στο έργο της για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης