ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται τα παζάρια για νέα κυβέρνηση στη Γαλλία - Τι φοβούνται οικονομικοί αναλυτές και αγορές

Εντείνονται τα παζάρια για νέα κυβέρνηση στη Γαλλία - Τι φοβούνται οικονομικοί αναλυτές και αγορές

O Εμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Caroline Blumberg, Pool via AP

Η κρίσιμη μάχη για την νέα κυβέρνηση της Γαλλίας και τον επόμενο πρωθυπουργό είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τα κόμματα να βρίσκονται ήδη σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ενώ εντείνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην οικονομία της χώρας ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο ή η ανατροπή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.    

Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για την ικανότητα της Γαλλίας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την πιστοληπτική της ικανότητα, ιδίως όταν η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ υπερβαίνει το 110% και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει το Παρίσι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Σε ό,τι αφορά τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας ήδη τα κόμματα ψάχνουν για να βρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.

Με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν να πιέζει ο πρωθυπουργός να προέρχεται από τις τάξεις του οι άνθρωποι του προέδρου Μακρόν αναζητούν τώρα ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να επιβάλουν την κεντρώα ατζέντα τους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν βρει μια πιθανή διέξοδο: διασπώντας την ήδη εύθραυστη και κατακερματισμένη αριστερή συμμαχία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια ετερόκλητη ομάδα αριστερών κομμάτων με μια βιαστικά συμφωνημένη πολιτική πλατφόρμα και χωρίς σαφή ηγέτη. Εκτός από το κόμμα του Μελενσόν σε αυτό έχουν ενταχθεί, οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινους.

Η συμμαχία συγκροτήθηκε βιαστικά μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Μακρόν πριν από ένα μήνα και παραμένει εύθραυστη και γεμάτη εντάσεις. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία βρίσκονταν στα μαχαίρια για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν την άκρα αριστερά ότι δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Μαρίν Τοντελιέ από τους Οικολόγους, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια πιθανή συμμαχία με την κεντρώα παράταξη του Μακρόν είπε ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με όσους μοιράζονται την επιθυμία να προχωρήσουν στις ίδιες προτεραιότητες.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του MoDem - το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της κεντρώας συμμαχίας Ensemble, άπλωσε επίσης κλάδο ελαίας στα κόμματα από τα αριστερά έως τα δεξιά - αποκλείοντας αυτά που θεωρεί ακραία, δηλαδή το το κόμμα της Λεπέν και το Ανυπότακτη Γαλλία.

Με τη σειρά του ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, απέρριψε κατηγορηματικά τις «παρασκηνιακές συμφωνίες» με το προεδρικό κόμμα, μιλώντας για μια στροφή προς μια νέα εποχή, όπως την αποκάλεσε, που απαιτεί «να δουλέψουμε διαφορετικά». Ωστόσο άλλα στελέχη του κόμματος δεν συμφωνούν και δηλώνουν έτοιμα για διαπραγματεύσεις με αριστερούς μακρονιστές πάντα με γνώμονα το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Ο Μπρινό Ρεταγιό, πρόεδρος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, αντιτάχθηκε σθεναρά σε μια συμμαχία με το προεδρικό κόμμα και την Αριστερά, δηλώνοντας: «Μας βλέπετε να κυβερνάμε με την Αριστερά; Δεν συμφωνούμε σε τίποτα».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν έριξε το μπαλάκι στους Ρεπουμπλικανούς καλώντας τους να ενώσει τις δυνάμεις του με την Αναγέννηση και να σχηματίσει «ένα κεντρικό μπλοκ που, αν συγκεντρωθεί, θα κάνει 222 βουλευτές περίπου», δηλαδή τον μεγαλύτερο συνασπισμό στην Εθνοσυνέλευση, ακόμη και αν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι φόβοι των οικονομικών αναλυτών και των αγορών

Ο Πάμπλο Σαραγόσα, επικεφαλής ευρωπαϊκών μακροοικονομικών στοιχείων και επιτοκίων της BBVA, σημειώνει ότι ενώ υπάρχει μικρότερος κίνδυνος, οι αντίθετοι άνεμοι από τα μεσοπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αμετάβλητοι. "Η εικόνα στο κοινοβούλιο είναι μια καλά μοιρασμένη κατανομή των εδρών", λέει ο Zaragoza, υπογραμμίζοντας τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για τη θέσπιση τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Τονίζει την αβεβαιότητα που περιβάλλει τον τύπο της κυβέρνησης που θα προκύψει, ιδίως δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών διαφορών στο εσωτερικό του αριστερού μπλοκ.

Ο Σαραγόσα αναφέρει επίσης ότι οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας παραμένουν χλιαρές. «Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ισορροπία προσφοράς-ζήτησης του δημόσιου χρέους, αλλά πιο άμεσα με τις προοπτικές της κρατικής αξιολόγησης της Γαλλίας», εξηγεί. Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της κρατικής αξιολόγησης της Γαλλίας έχει αυξηθεί λόγω της αργής προόδου στις βασικές μεταρρυθμίσεις.

O Σιμόν Φρεσενέ, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Goldman Sachs τονίζει ότι ακόμη και αν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι περιοριστούν από το πολιτικό αδιέξοδο, εξακολουθούν να είναι πιθανότερο να επιδεινωθούν παρά να βελτιωθούν. Τονίζει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς δεν μπορούν να διασφαλιστούν σε ένα τόσο αβέβαιο πολιτικά περιβάλλον.

Ο Φιλίπ Λεντέν, ανώτερος οικονομολόγος της ING, υπενθυμίζει ότι η ανακοίνωση του ριζοσπαστικού προγράμματος του Νέου Λαϊκού Μετώπου είχε προκαλέσει στο παρελθόν αστάθεια στις αγορές ομολόγων και μετοχών.

«Σήμερα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο διεκδικεί τη νίκη, έστω και σχετική, και την ασυμβίβαστη εφαρμογή του προγράμματός του», σημειώνει. Προειδοποιεί ότι αν η ρητορική των ηγετών δεν αλλάξει, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη μεταβλητότητα των αγορών, παρόλο που είναι απίθανο να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά τους.

Ο ίδιος κάνει λόγο για δύο αντικρουόμενες πραγματικότητες: Τη δυσκολία των γαλλικών πολιτικών κομμάτων να κάνουν παραχωρήσεις και τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, οι οποίες απαιτούν μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από έναν ευρύ συνασπισμό.

«Η αποτυχία συμφιλίωσης αυτών των δύο πραγματικοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη αστάθεια που τελικά θα ανησυχήσει τις αγορές», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ