Κανένα δάκρυ για την Μπέτσι Ντέιβις στο πάρτι της ευθανασίας της
Στις αρχές του Ιουλίου η Μπέτσι Ντέιβις έστειλε ένα mail στους στενούς φίλους και συγγενείς της για να τους προσκαλέσει σε ένα διήμερο πάρτι. Σε αυτό υπήρχε μια μικρή υποσημείωση: "Τα προαπαιτούμενα σε αυτή τη γιορτή δεν έχουν προηγούμενο. Απαιτείται σθένος, συγκέντρωση και ανοιχτή καρδιά". Ο μόνος όρος που έθεσε ήταν αυτός: "Μην κλάψετε μπροστά μου".
Η 41χρονη καλλιτέχνης χτυπήθηκε από την ανίατη νόσο Λου Γκέρινγκ, ή αλλιώς ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση) το 2013. Η ασθένεια δεν έχει θεραπεία, ούτε αγωγή και προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και τελικά θάνατο. Η (καθολική στο θρήσκευμα) Μπέτσι Ντέιβις αποφάσισε να γίνει μία από τις πρώτες Καλιφορνέζες που θα έδινε τέλος στη ζωή της με υποβοηθούμενη αυτοκτονία μετά από τη σχετική νομοθεσία που έχει ισχύ στην πολιτεία της δυτικής ακτογραμμής από τις αρχές του Ιουνίου.
"Με αυτή την πρωτοβουλία της έκανε την έξοδο της από τη ζωή έργο τέχνης" σχολίασε ο φίλος της, κινηματογραφιστής Νιλς Άλπερτ στα media.
Η αδελφή της, αρθρογράφος στο επάγγελμα, έγραψε ένα άρθρο για την τελευταία έξοδο της αδελφής της στην San Diego Union-Tribune. Τίτλος του, αυτό που την έκανε να αποφασίσει τον επίλογο της. "Προτιμώ να είμαι ελεύθερη παρά ενταφιασμένη μέσα στο σώμα μου".
Η Μπέτσι σχεδίαζε καιρό το τελευταίο πάρτι της ζωής της. Κανόνισε τα πάντα εξαντλητικά, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για να δώσει στους καλεσμένους της τις αναμνήσεις της σε ένα διήμερο εορτασμού, στις 23 και 24 Ιουλίου.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι, από το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη έως τη Νότια Καρολίνα, συγκεντρώθηκαν για να την αποχαιρετήσουν όπως εκείνη θέλησε. Μία φίλη της έπαιζε τσέλο, ένας φίλος τη συνόδευε παίζοντας φυσαρμόνικα. Το πάρτι είχε κοκτέιλ και πίτσες από την αγαπημένη πιτσαρία της Μπέτσι ενώ στο καθιστικό έπαιζε η αγαπημένη της ταινία "Ο Χορός της Πραγματικότητας" (The Dance of Reality) του αγαπημένου της Χιλιανού σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Χοδορόφσκι.
Λίγο πριν τους αποχαιρετήσει η Μπέτσι τους κάλεσε όλους στην κρεβατοκάμαρα της όπου είχε απλώσει τα ρούχα και κάποια από τα υπάρχοντα της. Ήθελε όλοι να πάρουν κάτι από αυτά, να κουβαλούν μαζί τους τα αναμνηστικά της.
Η 41χρονη καλλιτέχνης είχε ενημερώσει τους καλεσμένους για το πρόγραμμα του διημέρου, πριν γίνει μια από τους πρώτους πολίτες στην πολιτεία της Καλιφόρνια που επιτρέπει την υποβοηθούμενη από γιατρούς αυτοκτονία σε ασθενείς, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
"Σίγουρα, ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Βασικά, ακόμα είναι. Το χειρότερο ήταν, ότι έπρεπε να βγαίνω από το δωμάτιο, επειδή πνιγόμουν από τους λυγμούς. Ο κόσμος μπορούσε να δει πόσο πολύ υπέφερε και ότι είχε αποδεχτεί την απόφασή της”, ανέφερε η αδερφή της, Κέλι.
Μία ώρα πριν από τη λήξη της γιορτής φόρεσε το αγαπημένο της κιμόνο που είχε αγοράσει σε ένα ταξίδι της στην Ιαπωνία το 2013 και αναχώρησε για να κοιμηθεί σε ένα αυτοσχέδιο μέρος, σε ένα λόφο κοντά στο σπίτι της. Εκεί χαιρέτησε για τελευταία φορά τον ήλιο, όπως και το επιθυμούσε. Στη συνέχεια οι φροντιστές της της έδωσαν το κοκτέιλ φαρμάκων που που είχε συνταγογραφηθεί από το γιατρό της και έπεσε σε κώμα. Η Μπέτσι έφυγε από τη ζωή τέσσερις ώρες αργότερα.
Δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα και στον επίλογο της
Η Καλιφόρνια έγινε η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ όπου η ευθανασία είναι νόμιμη από τις αρχές του 2016. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Τζέρι Μπράουν υπέγραψε σχετικό νομοθέτημα παρά τη σφοδρή αντίδραση θρησκευτικών οργανώσεων τον Οκτώβριο του 2015.
Ο νόμος βασίζεται σε παρόμοια νομοθεσία της πολιτείας του Όρεγκον που επιτρέπει σε γιατρούς να συνταγογραφήσουν φάρμακα που θα επιφέρουν τον θάνατο ασθενών, υπό τον όρο ότι δύο γιατροί θα συνυπογράφουν ότι ένα άτομο έχει μόνο έξι μήνες ζωής και ότι ο ασθενής έχει σώας τας φρένας.
Το Όρεγκον έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία ασθενών σε τελικό στάδιο από το 1997.
Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Μπράουν, πρώην σπουδαστής σε ρωμαιοκαθολική σχολή ιερέων, είπε ότι εξέτασε ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά του μέτρου, το οποίο καθιστά την Καλιφόρνια την πέμπτη αμερικανική πολιτεία μετά το Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, την Μοντάνα και το Βερμόντ που νομιμοποιεί την ευθανασία για ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας.
"Δεν ξέρω τι θα έκανα αν πέθαινα μέσα σε παρατεταμένο και βασανιστικό πόνο" είπε ο Μπράουν. "Είμαι σίγουρος όμως πως θα ήταν παρηγοριά να είμαι σε θέση να εξετάσω τις επιλογές που μου δίνει αυτός ο νόμος. Και δεν θα αρνιόμουν το δικαίωμα αυτό σε άλλους".
Η Μπέτσι Ντέιβις ή αλλιώς Queen Of Plastics δέχθηκε το δικαίωμα με χαρά.
Το αναμνηστικό λεύκωμα στο Facebook προφίλ του Νιλς Άλπερτ εδώ