ΚΟΣΜΟΣ

Θέμα αναγνώρισης του Ψευδοκράτους θέτει ο Ερντογάν - Τι είπε για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Khalil Hamra

Στο θέμα της αναγνώρισης του Ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.   

Κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Εσενμπογκά για την Ουάσινγκτον τόνισε:

«Η ΤΔΒΚ, όπως αναφέρονται σε αυτή οι Τούρκοι, είναι πλήρες μέλος των τουρκογενών κρατών στα μάτια μας.

Θέλουμε να δούμε την ΤΔΒΚ ως πλήρες μέλος του CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας)».

Πρόκειται για μία διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Ρωσία.

Η δήλωση για το ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει στις ΗΠΑ με τον αέρα μιας χώρας που παίζει ηγετικό ρόλο στη συμμαχία:«Η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους συμμάχους που συμβάλλουν τα μέγιστα στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Είμαστε μεταξύ των χωρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή δεν είναι η μόνη επιδίωξη που έχει ο Ερντογάν. Θα θέσει το θέμα της αυξανόμενης απειλής της τρομοκρατίας στον κόσμο, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην γίνει το ΝΑΤΟ ενεργά κομμάτι του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των υπόλοιπων ηγετών.

Η μεγαλύτερη προσδοκία της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ είναι να λάβει ένα ικανοποιητικό μήνυμα σχετικά με την ένταξη, καθώς και στρατιωτική υποστήριξη κατά της Ρωσίας.

Το πιο σημαντικό, όμως θέμα στην ατζέντα του Ερντογάν, είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο προκειμένου να σταματήσει η σφαγή και να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη.

Η μακροχρόνια αναζήτηση για κατάπαυση του πυρός θα είναι επίσης στην ατζέντα. Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες συναντήσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, ο πρόεδρος δήλωσε: «Έγιναν κάποια θετικά βήματα στις συνομιλίες που προβλέπουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Τώρα λένε από «στιγμή προς στιγμή» για την κατάπαυση του πυρός. Με άλλα λόγια, ακριβή νέα μπορεί να έρθουν από εκεί ανά πάσα στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης