ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μάθημα» Μακρόν για την Κυβέρνηση και το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας

Το «μάθημα» Μακρόν για την Κυβέρνηση και το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Ένα μεγάλο «ουφ» ανακούφισης είπαν οι Γάλλοι το βράδυ της Κυριακής όταν τα επίσημα exit poll αποκάλυψαν την συγκλονιστική πολιτική ανατροπή στο δεύτερο γύρο των Βουλευτικών εκλογών, μία εξέλιξη που έβαλε ιδέες στην κεντροαριστερά στην Ελλάδα, και η οποία μελετήθηκε στενά από το Μαξίμου.

Στη Γαλλία τώρα ξεκινούν τα δύσκολα με το «παζλ» του σχηματισμού Κυβέρνησης, όμως εντός των τειχών πολλοί στην κεντροαριστερά πανηγυρίζουν και εξετάζουν αν ένα ελληνικό «Λαϊκό Μέτωπο» θα μπορούσε να ανακόψει την νικηφόρα πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι άστοχο να επιχειρεί κάποιος συγκρίσεις ανάμεσα στην πολιτική κατάσταση στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Άλλο εκλογικό σύστημα, άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων, άλλα κόμματα με διαφορετική ιστορία και πολιτικές, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Δεν έχουν περάσει βέβαια δύο εβδομάδες από τότε που ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον Ευριπίδη Στυλιανίδη που είχε εκφράσεις προβληματισμούς για την πορεία Μακρόν και έκανε παραλληλισμούς με την ΝΔ, τόνιζε πως η ΝΔ κέρδισε με 15 μονάδες διαφορά ενώ ο Μακρόν έχασε ... με 15 μονάδες διαφορά. Σε αντίθεση με το κόμμα Μακρόν, η ΝΔ είναι ένα ισχυρό κόμμα, με αυτοδύναμη Κυβέρνηση ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη στους ανησυχούντες.

«Λιγότερες αναλύσεις, περισσότερες λύσεις»

Μία συζήτηση η οποία είχε ξεκινήσει από την κριτική «δεξιών» Βουλευτών πως το «μόνο μπροστά» του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμαινε αποιδεολογικοποίηση της παράταξης που έκρυβε κινδύνους.

Όμως η Κυβέρνηση επιμένει, απαντώντας έμμεσα και στους δύο πρώην Προέδρους, Καραμανλή και Σαμαρά, πως θα κριθεί από τους πολίτες για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και για το πόσο γρήγορα θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Η αξία της πολιτικής σταθερότητας

Για την Ελληνική Κυβέρνηση το μείζον που εξάγεται ως συμπέρασμα από τις Γαλλικές εκλογές δεν είναι η συντριβή της Λεπέν, ούτε η αναγκαστική συνεργασία σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων, ούτε καν η επιβίωση Μακρόν. Το σίγουρο συμπέρασμα είναι πως επιβεβαιώνεται η ξεχωριστή αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου η Ελλάδα έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία έχει μπροστά της έναν ικανό πολιτικό χρόνο μιας τριετίας χωρίς εκλογές. Έχοντας λάβει το μήνυμα της κάλπης καλείται τώρα να υλοποιήσει το υπόλοιπο του προγράμματός της, για το οποίο και εξελέγη πανηγυρικά το 2023.

Τι έλεγε ο Μελανσόν για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μελανσόν είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, είναι χαρακτηριστικό πως η φράση του Αλέξη Τσίπρα για τον Φρανσουά Ολάντ, το γνωστό σε όλους «Ολαντρέου» είχε ειπωθεί στο πλάι του Μελανσόν, το μακρινό 2012.

Όλα όμως άλλαξαν εκείνο το καλοκαίρι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δέχθηκαν το τρίτο μνημόνιο.

Από τις αγκαλιές και τα θερμά λόγια ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» πέρασε στις επιθέσεις. Το 2018 πλέον ο κ. Μελανσόν δήλωνε πως όταν θα αναλάβει την εξουσία δεν θα γίνει «ένας ακόμη Τσίπρας».

Όλοι αυτοί οι οποίοι ετεροπροσδιορίζονται και περιμένουν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό αφήγημα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα σε μια άλλη χώρα, μάλλον δεν έχουν συγκεκριμένο δικό τους αφήγημα δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος κάλεσε όσους στην κεντροαριστερά θυμήθηκαν τώρα τον κ.Μελανσόν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τι έχει δηλώσει για τους ίδιους ή για το κόμμα τους, πριν από κάποια χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ