ΚΟΣΜΟΣ

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία: Τα τέσσερα σενάρια διακυβέρνησης – Τι θα κάνει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ludovic Marin, Pool via AP

«Θολό» είναι το τοπίο της επόμενης ημέρας στη Γαλλία, μετά την ανατροπή που έφεραν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να λάβει το 50% των εδρών του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να λύσει τώρα ένα δύσκολο «παζλ» ορίζοντας άμεσα πρωθυπουργό για να ηγηθεί της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει καμία κουλτούρα συνεργασιών.

Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Κωνσταντίνος Φίλης, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 τα τέσσερα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι».

  • Το πρώτο σενάριο, αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης ανοχής, για την οποία απαιτείται στήριξη από το 50% των βουλευτών. Δεν πρόκειται για το πιθανότερο καθώς είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
  • Το δεύτερο σενάριο αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, όπως δηλαδή κυβερνάται ήδη η Γαλλία από το 2022. Απαιτούνται 246 και όχι 297 βουλευτές, ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.
  • Το τρίτο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών στα πρότυπα της Ιταλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να την ορίσει, ωστόσο σε τέτοια περίπτωση θα έχει μαζικά απέναντί του την αντιπολίτευση.
  • Το τέταρτο σενάριο είναι η διατήρηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αξιοποιώντας και την «βολική» συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η θητεία της θα μπορούσε να επιμηκυνθεί για ένα χρόνο, έως το 2025 οπότε μπορούν να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.

Στη θέση του κρατά ο Μακρόν τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Αποκαλυπτική ήταν εξάλλου, η ανακοίνωση των Ηλυσίων η οποία αναφέρει ότι «προς το παρόν» θα συνεχίσει να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας».

Η απόφαη αυτή δεν οφείλεται μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες μόλις εβδομάδες στο Παρίσι.

Το τελευταίο που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος είναι μία αναταραχή στις αγορές και μία οικονομική κρίση. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρινό Λε Μερ, μόλις προειδοποίησε ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι η «χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή» λόγω του πολιτικού αδιεξόδου της Γαλλίας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα παραμείνει στη θέση ο Αττάλ. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο αγωνιά για να ζητήσει από τον πρόεδρο να τους ζητήσει να βρουν πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι κέρδισαν τις εκλογές και έχουν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης