ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Νετανιάχου θέτει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα», λέει η Χαμάς

«Ο Νετανιάχου θέτει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα», λέει η Χαμάς

Παλαιστίνιοι κουβαλούν ό,τι μπόρεσαννα σώσουν φεύγοντας από το Κχαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

AP Photo/Fatima Shbair

Για «ελιγμούς και εγκλήματα» κατηγορεί η Χαμάς τον πρόεδρο του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και ζήτησε παρέμβαση των μεσολαβητών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δηλώνει πως ο Νετανιάχου εγείρει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω των εν εξελίξει συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Λάθος» ο τερματισμός της επιχείρησης στη Λωρίδας της Γάζας

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδας της Γάζας.

Η τοποθέτησή του ήρθε ενώ επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις σε Ντόχα και Κάιρο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων και οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν τη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί έστειλαν φάλαγγες με άρματα μάχης στην καρδιά της πόλης από διαφορετικές κατευθύνσεις, το πρωί της Δευτέρας (8/7) την Πόλη της Γάζας με τους κατοίκους να λένε ότι αυτή ήταν μια από τις σφοδρότερες επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Πολιτική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γάζας εκτίμησε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές της ανατολικής Γάζας, αλλά οι ομάδες της Υπηρεσίας δεν κατάφεραν να τους προσεγγίσουν εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων στην Τελ Αλ-Χάουα, τη Σάμπρα, την Νταράτζ, την Ριμάλ και τα προάστια της Τούφα.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι διεξάγει επιχείρηση κατά στρατιωτικών υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας και ότι έχει θέσει εκτός μάχης περισσότερους από 30 μαχητές που συνιστούσαν απειλή για τα ισραηλινά στρατεύματα.

Η ανάρτηση του Σμότριτς

Ο Σμότριτς, επικεφαλής ενός ακροδεξιού κόμματος που τάσσεται υπέρ της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε στο Χ: «Η Χαμάς καταρρέει και παρακαλά για εκεχειρία. Τώρα είναι η ώρα να πιέσουμε στον λαιμό τον εχθρό μέχρι να τον συντρίψουμε και να τον καταστρέψουμε. Θα είναι μια ανόητη τρέλα, αν σταματήσουμε τώρα, λίγο πριν το τέλος, και του επιτρέψουμε να ανακάμψει και να μας πολεμήσει ξανά».

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Ρονέν Μπαρ, πέταξε για την Αίγυπτο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή (7/7) ότι δέχεται να διαπραγματευθεί για την τύχη των ομήρων και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων εν τη απουσία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Στο Κάιρο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε επικαλούμενο υψηλά ιστάμενη πηγή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ