ΚΟΣΜΟΣ

Οι λόγοι που ο Μακρόν κράτησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Ατάλ - Ο κίνδυνος ακυβερνησίας

AP Photo/Jeremias Gonzalez

Φοβούμενος την ακυβερνησία ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να κρατήσει στη θέση του τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ. Αποκαλυπτική ήταν εξάλλου, η ανακοίνωση των Ηλυσίων η οποία αναφέρει ότι «προς το παρόν» θα συνεχίσει να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας». 

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι μια δύσκολη και σημαντική περίοδος για τη Γαλλία αφού σε λίγες μόλις εβδομάδες ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Ωστόσο δεν είναι μόνοι οι Ολυμπιακοί καθώς το τελευταίο που θέλει ο Γάλλος πρόεδρος είναι μία αναταραχή στις αγορές και μία οικονομική κρίση. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρινό Λε Μερ, μόλις προειδοποίησε ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι η «χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική παρακμή» λόγω του πολιτικού αδιεξόδου της Γαλλίας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα παραμείνει στη θέση ο Αττάλ. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο αγωνιά για να ζητήσει από τον πρόεδρο να τους ζητήσει να βρουν πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι κέρδισαν τις εκλογές και έχουν το δικαίωμα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αγώνας. Η αριστερά δεν έχει αρκετούς βουλευτές στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει πλειοψηφία και ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το κέντρο.

Αλλά το στρατόπεδο Μακρόν μπορεί να έχει άλλα σχέδια, διότι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν φέρεται να συναντά μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της κεντρώας ομάδας.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν, ανάμεσά τους και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ότι είναι δυνατός ο σχηματισμός ενός συνασπισμού χωρίς την άκρα δεξιά ή την άκρα αριστερά.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Πιερ Χασκί, ωστόσο σημειώνει ότι το στοίχημα είναι μεγάλο για την Αριστερά. «Ο συνασπισμός της Αριστεράς αποτελείται από αντιφατικούς συμμάχους. Ήταν σε αντιπαράθεση και ξαφνικά συγκρότησαν αυτή τη συμμαχία που ήταν πολύ αποτελεσματική - αλλά οι ηγέτες έχουν διαφορετικές ατζέντες», τόνισε.

Πως επιλέγεται ο πρωθυπουργός

Η αρμοδιότητα της επιλογής του νέου πρωθυπουργού ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως λαμβάνει υπόψη του την δυνατότητα της Εθνοσυνέλευσης να απορρίψει τον προτεινόμενο πρωθυπουργό, αν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών της υπερψηφίσει πρόταση μομφής σε βάρος του.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στις οποίες μεταβαίνει αύριο για να λάβει μέρος στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, για πρώτη φορά από το 2017 που ήρθε στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα υποχρεωθεί σε συγκατοίκηση στην άσκηση της εξουσίας με πολιτικό πρόσωπο μη προερχόμενο από το στενό πολιτικό του περιβάλλον.

Ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να γίνουν πρωθυπουργοί

Ανάμεσά σε εκείνους που θα μπορούσαν πιθανότατα να διεκδικήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο μετά την αποχώρηση του Ατάλ είναι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ο 72χρονος είναι σταθερό στέλεχος της γαλλικής αριστερής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν τον συμπαθούν όλοι στο συνασπισμό της Αριστεράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη της υποψηφιότητάς του.

Ο συντονιστής του κινήματος Μανουέλ Μπομπάρ, η πρόεδρος της ομάδας του στο κοινοβούλιο Ματίλντ Πανό, η ανερχόμενη στην πολιτική σκηνή Κλεμένς Γκουτέ, ή ο Ερίκ Κονκερέλ, πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων της αριστεράς, σύμφωνα με το Politico.

Στους άλλους υποψήφιους περιλαμβάνονται πέρα από την ηγέτη των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Λοράν Μπερζέ, πρώην επικεφαλής ενός από τα κυριότερα συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης