ΚΟΣΜΟΣ

Συλλέκτης έδωσε 1,69 εκατ. ευρώ για δύο όπλα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

Πορτρέτα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP photo/Christopher Torchia

Το εντυπωσιακό ποσό των 1,69 εκατ. ευρώ διέθεσε συλλέκτης για να πάρει στην κατοχή του δύο όπλα του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη. 

Η δημοπρασία έγινε από τον οίκο Osenat την Κυριακή (7/7), δίπλα στο παλάτι Fontainebleau όπου το 1814 προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την παραίτησή του.

Κατασκευάστηκαν από τον οπλοποιό Λουί Μαρίν Γκοσέ και έχουν χαραγμένη μία εικόνα του ίδιου του αυτοκράτορα. Λέγεται ότι ο Ναπολέων σκόπευε να τα χρησιμοποιήσει για να βάλει τέλος στη ζωή του τη νύχτα της 12ης Απριλίου 1814, αφού η ήττα του στρατού του από ξένες δυνάμεις σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Πριν από την δημοπρασία, το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τα χαρακτήρισε ως εθνικό θησαυρό και απαγόρευσε την εξαγωγή τους. Επίσης η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον 30 μήνες για να κάνει μια προσφορά αγοράς στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύφθηκε, ενώ η τελική τιμή πώλησης, ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις των 1,2-1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian τα συλλεκτικά αντικείμενα του εμβληματικού αυτοκράτορα είναι περιζήτητα στους συλλέκτες και πωλούνται σε αστρονομικά ποσά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης