ΚΟΣΜΟΣ

«Έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Άσαντ ο Ερντογάν - Ο ρόλος του Πούτιν

«Έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Άσαντ ο Ερντογάν - Ο ρόλος του Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σύρο ομόλογό του  Μπασάρ αλ Άσαντ (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Bassem Tellawi

«Έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ και να τον προσκαλέσει στην Τουρκία «ανά πάσα στιγμή» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορεί να στείλουμε πρόσκληση στον Άσαντ ανά πάσα στιγμή» δήλωσε σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους ενώ επέστρεφε από το Βερολίνο.

Η πρόθεση αυτή θα λογίζεται ως απόπειρα αποκατάστασης της ρήξης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μετά τον πόλεμο του 2011. Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία είχε θέσει ως στόχο να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ όταν ξέσπασε ο εμφύλιος το 2011.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει τους δεσμούς με τον Άσαντ.

Ο Πούτιν σε ρόλο... διαμεσολαβητή

Το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ηγετών φέρεται να πρότεινε μεταξύ άλλων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τώρα έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μόλις ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει ένα βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, θα του δείξουμε την ίδια προσέγγιση» δήλωσε ο Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν μετά την κλιμάκωση της έντασης την τελευταία εβδομάδα κατά των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, όπου άγνωστοι επιτέθηκαν σε ιδιοκτησίες και οχήματα Σύρων στην πόλη Kayseri της κεντρικής Ανατολίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ