ΚΟΣΜΟΣ

Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή στις Γαλλικές εκλογές - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ψηφοφόροι περιμένουν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

AP Photo/Thomas Padilla

Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, εώς το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή ήταν 26,63%, αυξημένη από τον πρώτο γύρο που ήταν 25,9%.

Η αύξηση της συμμετοχής είναι ακόμη υψηλότερη αν σκεφτεί κανείς ότι στην αντίστοιχη εκογική διαδικασία του 2022, η συμμετοχή έφτασε μόλις και μετά βίας το 18,99%, ενώ όπως σημειώνεται πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τις βουλευτικές εκλογές του 1981 όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,3%.

Σήμερα, λοιπόν, οι Γάλλοι ψηφίζουν για τις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, καθώς από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλεγεί 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Περίπου 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία υπό τον φόβο επεισοδίων εν όψει της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προέτρεψε τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωωσης να «απορρίψουν το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί», προσθέτοντας ότι δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας.

Στο ίδιο μήκως κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό που είπε: «Η βία δεν είναι ποτέ η λύση» τόνισε η Τεβενό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν το λέω μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο ως κόρη μεταναστών και μητέρα μικτών παιδιών. Δεν το κάνουν πλέον ανώνυμα, αλλά με ακάλυπτα πρόσωπα και μάλιστα με κάποια περηφάνια».

Η πολιτική βία αυξήθηκε κατακόρυφα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε αιφνιδίως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε υποψηφίους και κομματικά στελέχη.

Ενδεικτικά, τέσσερις νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες κατηγορούμενοι για επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Πρίσκα Τεβενό, όταν μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός της ομάδα της τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες σε προάστιο έξω από το Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης