ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές - Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες του β' γύρου σε Γουιάνα, Αντίλλες, Πολυνησία και Νέα Καληδονία

Εκλογές - Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες του β' γύρου σε Γουιάνα, Αντίλλες, Πολυνησία και Νέα Καληδονία

Εκλογικό κέντρο στη Γαλλία 

AP Photo/Jean-Francois Badias

Από τα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησε σήμερα ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την ιστορική σημασία της εκλογικής διαδικασίας, όπου η ακροδεξιά θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία, για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροιξεκίνησαν να ψηφίζουν σήμερα, Σάββατο (6/7) από τις 13.00 (ώρα Ελλάδας) στα νησάκια του Αγίου Πέτρου και Μικελόν, του μικρού συμπλέγματος νησίδων στον βόρειο Ατλαντικό.

Ακολουθούν η Γουιάνα, οι Αντίλλες, οι Γάλλοι που ζουν στην αμερικανική ήπειρο και η Πολυνησία, ενώ η Νέα Καληδονία - ο οποία ζει μια ταραχώδη περίοδο κατά του Παρισιού αυτήν την εποχή - θα ψηφίσει το βράδυ.

Οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στη μητρόπολη και σε άλλα υπερπόντια εδάφη θα ψηφίσουν αύριο. Κυριακλη 7/7.

Σε εθνικό επίπεδο, σπάνια βουλευτικές εκλογές έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλα πάθη, τα οποία πυροδότησαν το άγχος από τη μία και η ελπίδα από την άλλη εκείνων που ψηφίζοντας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνικό Συναγερμό θέλουν να δώσουν στην ακροδεξιά την ευκαιρία να κυβερνήσει.

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία θα ήταν μια πρώτη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών προειδοποίησε για την πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός να είναι ακροδεξιός. Όλα ή τίποτα ζητά ο Ζορντάν Μπαρντελά μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Με γνώμονα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν την πολυπόθητη απόλυτη πλειοψηφία στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, ο Μπαρντελά έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα «πλειοψηφία ή ακυβερνησία». Ανησυχία προκαλεί πάντως ότι περισσότεροι από 50 πολιτικοί και μέλη των επιτελείων τους έχουν έχουν δεχθεί επίθεση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις αυριανές κάλπες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί τoυ δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία: Για την ακρίβεια υπολείπονται αρκετά από αυτή, εξασφαλίζοντας 170 έως 210 έδρες, με την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές. Σύμφωνα με τις έρευνες, ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP (155 έως 185 έδρες) και κατόπιν η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (95 έως 125 έδρες).

Τις ώρες που ακολούθησαν τον πρώτο γύρο, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν. Και το ερώτημα που καλούνται οι Γάλλοι ψηφοφόροι να απαντήσουν είναι εάν τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά λειτουργήσει.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα, σηματοδοτήθηκε από επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών. Μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων αύριο το βράδυ, 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ