ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφικά πορτρέτα Αμερικανών Προέδρων εκτίθενται στην Ουάσινγκτον

Φωτογραφικά πορτρέτα Αμερικανών Προέδρων εκτίθενται στην Ουάσινγκτον

Πορτρέτο του Αβραάμ Λίνκολν που εκτίθεται στο Smisthsonian

National Portrait Gallery/Smithonian Institution/ George Clark

Η γέννηση της φωτογραφίας το 1839 παρείχε ένα νέο μέσο καταγραφής και διάδοσης της εικόνας των προέδρων της Αμερικής. Η πρώτη φωτογραφική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό ήταν η δαγκεροτυπία, η οποία απέδωσε κατοπτρικές εικόνες αξιόλογες για τη λεπτομέρεια και την αίσθηση της αμεσότητάς τους.

Πορτρέτα προέδρων του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος εμφανίστηκαν σύντομα από στούντιο, όπως τα Southworth & Hawes και Mathew Brady.

Όταν η διαδικασία της αμβροτυπίας άρχισε να αντικαθιστά τη δαγκεροτυπία στα μέσα της δεκαετίας του 1850, έγινε ένα άλλο μέσο για την αποτύπωση των μορφών των προέδρων.

Οι δαγκεροτυπίες και οι αμβροτυπίες των προέδρων των ΗΠΑ είχαν περιορισμένη κυκλοφορία. Ωστόσο, χρησιμεύοντας ως πηγές για δημοφιλή έντυπα, εικονογραφήσεις εφημερίδων και εκστρατείες, οι συγκεκριμένες εικόνες έφτασαν σε αμέτρητους Αμερικανούς που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ελπίζουν να δουν από κοντά τον πρόεδρό τους.

Η έκθεση «Picturing the Presidents: Daguerreotypes and Ambrotypes» που διοργανώνεται φέτος, έτος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, παρουσιάζει μερικές από τις πρώτες φωτογραφικές εικόνες 11 πολιτικών που κατέκτησαν το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Τα πορτρέτα που χρονολογούνται από το 1843 έως το 2009 επισημαίνουν τον ρόλο που έπαιξε η πρώιμη φωτογραφία στο να γνωρίσουν οι Αμερικανοί τους προέδρους τους.

Η έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων, στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει θησαυρούς της συλλογής μας, ανέφερε η Αν Σούμαρντ η ανώτερη επιμελήτρια φωτογραφίας του ιδρύματος, σε δελτίο Τύπου που ανακοινώνει την έκθεση. «Προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να δουν μερικές από τις πρώτες φωτογραφικές αποτυπώσεις των προέδρων του έθνους μας» σημείωσε.

Ο σύγχρονος δημιουργός δαγκεροτυπιών Τζέρι Σπανιόλι απαθανάτισε την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, σε έργο του στο οποίο διακρίνονται τα σκαλιά του Καπιτωλίου γεμάτα κόσμο και ο γαλάζιος ουρανός που φαίνεται να υποδηλώνει μια νέα εποχή που ανατέλλει στην πολιτική των ΗΠΑ.

Το έργο «Inauguration of Barack Obama» 2009 παρουσιάζεται επίσης στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ